Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ανυποχώρητη η τρόικα

Σκληραίνει τη στάση της η τρόικα στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με βασικά μέτωπα την ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι ελεγκτές της τρόικας μπλοκάρουν τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς εκφράζουν επιφυλάξεις. Το πρόβλημα φέρεται να εντοπίζεται στο ακριβές ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση, καθώς υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, όμως, φέρονται να επιμένουν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση προτού προχωρήσει οποιαδήποτε ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια.


Μέχρι στιγμής το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας δεν κάνει πίσω ούτε στις απολύσεις στο Δημόσιο ούτε στις λιγότερες δόσεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία.

Όλα τα «αγκάθια» αναμένεται να τεθούν στη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ οι ελεγκτές παρέτειναν την επίσκεψή τους μέχρι και την επόμενη εβδομάδα.

«Στον αέρα» οι ληξιπρόθεσμες των ταμείων

Το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά θα τεθεί στη συνάντηση της Κυριακής, καθώς η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας δεν κατέληξε πουθενά.

Και οι δύο πλευρές συμφωνούν στην αναγκαιότητα να υπάρξει μία ρύθμιση με αρκετές δόσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, φαίνεται ότι διαφωνούν στον τρόπο που θα ισχύσει η ρύθμιση.

Η κυβέρνηση φέρεται να προκρίνει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δόσεων προκειμένου να δώσει μία «ανάσα» στις επιχειρήσεις που χρωστούν και χαμηλό ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης.

Αντίθετα η τρόικα υποστηρίζει ότι οι πολλές δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλο χρονικό διάστημα για την αποπληρωμή των οφειλομένων. Έτσι εκφράζονται φόβοι ότι στο τέλος η ρύθμιση θα γυρίσει «μπούμερανγκ» στα ασφαλιστικά ταμεία, που δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τις «μαύρες» τρύπες στα έσοδά τους.

ΠΗΓΗ real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου