Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Ν.Λυγερός «Μεσόγειος και Γεωστρατηγική»

Ο κύριος  Νίκου Λυγερός  καλεσμένος του Ταξιάρχου Αλεβίζου Δημήτρη στην 7η Μ/Κ Ταξιαρχία στο Τυχερό του Έβρου ανέπτυξε ομιλία με τίτλο: «Μεσόγειος και Γεωστρατηγική» μπροστά σε ακροατήριο 230 και περισσοτέρων αξιωματικών  αλλά και στρατιωτών την σημασία της Μεσογείου αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η χώρα μας μέσα σε αυτό το πλαίσιο μέσω του δομικού δικτύου των ακριτικών νησιών. Έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ΑΟΖ και του συμπλέγματος Καστελλορίζου. Σε διάφορα άρθρα ειδικών και μη εμφανίζονται οι όροι: νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Η προσέγγιση τους δεν είναι, βέβαια, αποκλειστικά γεωγραφική, πράγμα το οποίο θα ήταν απαραίτητο, τουλάχιστον, στο πρώτο επίπεδο, για να λειτουργήσει σοβαρά το όλο εγχείρημά τους. Επιπλέον, στον ελληνικό τύπο, ειδικά μετά το 1996, προσπαθούμε απεγνωσμένα να ταυτίσουμε αυτούς τους όρους σαν να πρόκειται για την ίδια έννοια. Ο συλλογισμός είναι σχεδόν πάντα του ίδιου τύπου. Βασιζόμαστε πρώτα στην ιδέα ότι ο όρος νησί δεν προσδιορίζει το μέγεθος. Ένα νησί μπορεί να είναι μικρό ή μεγάλο. Κι αυτό το σημείο είναι σωστό, διότι το μέγεθος δεν είναι μία ενδογενής παράμετρος, όσον αφορά στον όρο. Ύστερα, αντιστρέφουμε την έννοια και θεωρούμε ότι η λέξη νησί αφορά όλα τα νησιά, ανεξαρτήτου του μεγέθους.

28.000 ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ

3.000 τάφοι, 5.000 αγγεία, 1.500 κοσμήματα, τρίκλιτη βασιλική του 5ου αιώνα και η μαρμαρόστρωτη οδός ανάμεσα στα ευρήματα της μεγάλης ανασκαφής που γίνεται σε μια έκταση 28.000 τ.μ.

Μια «παλίμψηστος» πόλη, δηλαδή μια πόλη με συνεχή ευρήματα και συνεχείς φάσεις κατοίκησης από τον 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι σήμερα, κάτι που έχουν να παρουσιάσουν ελάχιστες πόλεις στον κόσμο, έρχεται στο φως από τη μεγάλης έκτασης αρχαιολογική ανασκαφή που γίνεται λόγω των αναγκών του μετρό.

Το μεγαλύτερο μέρος των ανασκαφών γίνεται στο λεγόμενο ιστορικό κέντρο και καλύπτουν μια μεγάλη έκταση περίπου 28.000 τ.μ., από τα οποία τα 17.000 αφορούν τους σταθμούς του μετρό.
Επιπλέον έτσι όπως γίνεται το έργο του μετρό και οι αρχαιολογικές ανασκαφές που το συνοδεύουν, δίνουν μια μοναδική τομή στο ιστορικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης.

"Δραπετεύει" στην Κόστα Ρίκα ο Γ.Παπανδρέου!!

Ο ύποπτος για διάπραξη κακουργήματος σε βάρος της ίδιας του της χώρας (και με εισαγγελική "βούλα" η κατηγορία) πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα μεταβεί στο Σαν Χοσέ της ... Κόστα Ρίκα, για διακοπούλες, την ώρα που ο ελληνικός λαός "ψήνεται" από τα έργα και τις ημέρες του...

Οι χειμερινές διακοπές του θα διαρκέσουν μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, όπου θα λήξει η αφορμή για το ταξιδάκι αναψυχής, η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Της συνεδρίασης του Συμβουλίου, θα προηγηθεί συνάντηση εργασίας του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. (Κυριακή 22 Ιανουαρίου). Στη συνεδρίαση αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 300 εκπρόσωποι κομμάτων - μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από όλο τον κόσμο.Το κανό, θα το πάρει μαζί ή θα νοικιάσει εκεί;

Η Ακρόπολη ~ Η μηχανή του χρόνου (Βίντεο)

Με την βοήθεια κορυφαίων επιστημόνων, η εκπομπή παρουσιάζει το θαύμα της Αθηναϊκής δημοκρατίας και του Περικλή, ο οποίος συγκρούστηκε με τους πολιτικούς του αντιπάλους, ώστε να ξεκινήσει την οικοδόμηση του Παρθενώνα, των Προπυλαίων, του Ερεχθείου και του ναού της Αθηνάς Νίκης.

Το φιλόδοξο οικοδομικό πρόγραμμα έδωσε χιλιάδες θέσεις εργασίας και άλλαξε για πάντα την εικόνα της Αθήνας. Σε αντίθεση με την σύγχρονη...
 Ελλάδα το γιγαντιαίο έργο, που υπήρξε η μεγαλύτερη εργολαβία της αρχαιότητας, είχε πρωτοποριακούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά και διαφάνεια στην χρηματοδότηση. Κόστισε 6 χιλιάδες τάλαντα, δηλαδή με αυτά τα χρήματα μπορούσαν να δημιουργηθούν 60 στόλοι.

ΡΕΘΥΜΝΟ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΣΚΟΥΠΑ" ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ (Bίντεο)

ΡΕΘΥΜΝΟ: Οι κάτοικοι ξεκινούν την πλήρη καταγραφή και σύλληψη όλων των λαθρομεταναστών...ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΣΚΟΥΠΑ" ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Τον έλεγχο της περιοχής τους παίρνουν στα χέρια τους οι ενεργοί Πολίτες, κάτοικοι του Σταυρωμένου στο Ρέθυμνο, μετά τον αποτρόπαιο.... θάνατο μετά βιασμού μιας υπερήλικης γυναίκας. Οι ενεργοί Πολίτες της περιοχής, οι οποίοι βλέπουν τα κύματα των λαθρομεταναστών να ρημάζουν τις ζωές και τις περιουσίες τους, μετά από γενική ανοικτή συνέλευση και με δημοκρατικές διαδικασίες, αποφάσισαν να κάνουν ομαδικές περιπολίες πέντε ατόμων, τουλάχιστον μια φορά κάθε εβδομάδα στην περιοχή τους.

Αρχαιοκαπηλία στην Ρόδο: τους έπιασαν με τα αρχαία στα χέρια

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν το μεσημέρι της Πέμπτης δύο άτομα στη Ρόδο για μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. 


Μάλιστα, οι δράστες, οι οποίοι είχαν τον πολύτιμο αυτό θησαυρό σκόπευαν να τον πουλήσουν έναντι 3.000.000 ευρώ.



Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για έναν 64χρονο και 58χρονο άνδρα που τους «τσάκωσαν» να μεταφέρουν σε πατάρι καταστήματος αρχαία αντικείμενα.


Συγκεκριμένα, κατά την είσοδο των αστυνομικών στο χώρο του καταστήματος τουριστικών ειδών, ο 64χρονος ιδιοκτήτης, μαζί με 58χρονο άνδρα, προσπαθούσαν να μεταφέρουν και να αποκρύψουν στο πατάρι του καταστήματος αρχαία αντικείμενα.

Μεγάλο οικοδόμημα του 3ου αιώνα μ.Χ. ανακαλύφθηκε στη Συρία

Οι ανασκαφές που διενεργούνται από την εθνική αρχαιολογική αποστολή στην περιοχή Nibal Peak στην Λαττάκια της Συρίας έφεραν στο φως  ένα ορθογώνιο οικοδόμημα στην δυτική περιοχή του αρχαιολογικού χώρου.


Ο υπεύθυνος της αποστολής Ibrahim Younes Kheirbek δήλωσε ότι το οικοδόμημα έχει διαστάσεις 26,5 μέτρα από βορρά προς νότο και 13,5 μέτρα πλάτος. Είναι κατασκευασμένο από τεράστιες αλλά και μικρότερες, περίπλοκα λαξευμένες πέτρες ακολουθώντας τον αρχιτεκτονικό ρυθμό των Ρωμαϊκών ναών.

Επιστρέφουν στην Κύπρο κλεμμένες εικόνες από τα κατεχόμενα

Οι κλεμμένες μεταβυζαντινές εικόνες,
του Χριστού και του Ιωάννου Χρυσοστόμου,
οι οποίες εντοπίστηκαν στο Dusseldorf της Γερμανίας
και επιστρέφουν στην Κύπρο.
Δύο μεταβυζαντινές εικόνες, του Χριστού και του Ιωάννου Χρυσοστόμου, οι οποίες κλάπηκαν από κατεχόμενους ναούς της Κύπρου και εξήχθηκαν παράνομα μετά την τουρκική εισβολή του 1974 εντοπίστηκαν στο Dusseldorf της Γερμανίας και επιστρέφουν στην Κύπρο.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, οι δύο εικόνες εντοπίστηκαν από το Συνοδικό Γραφείο Μνημείων και Τέχνης της Εκκλησίας της Κύπρου τον περασμένο Νοέμβρη στο Dusseldorf, στην ίδια πόλη όπου τον Απρίλιο του 2011 είχαν εντοπισθεί και επαναπατρισθεί άλλες δυο μεταβυζαντινές εικόνες, των Αποστόλων Παύλου και Ιακώβου.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την «ελληνική συμφωνία»

Μέχρι αργά τη νύχτα  της Παρασκευής αρκετά ευρωπαϊκά, αλλά και αμερικανικά ΜΜΕ, μέσω των ηλεκτρονικών τους εκδόσεων, παρακολουθούσαν τις εξελίξεις από την Αθήνα και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της.

Η ανακοίνωση των  επικεφαλής του IIF κυρίων Νταλάρα και Λεμιέρ με την οποία ουσιαστικά αναγνώριζαν πως η επίτευξη συμφωνίας είναι πια θέμα ρύθμισης παραμέτρων σημαντικών μεν αλλά μάλλον απίθανο να μπλοκάρουν την όλη διαδικασία, μεταδόθηκε άμεσα, πλην όμως σε δεύτερη ανάγνωση αρκετοί αναλυτές και αρθρογράφοι εστιάζουν την προσοχή τους σε δύο παραμέτρους: η πρώτη αφορά στο τι θα πράξουν οι διαχειριστές των funds που έχουν ακόμα τη δυνατότητα να τινάξουν στον αέρα μια συμφωνία, και η δεύτερη στο τι θα γίνει με τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, αν αυτά θα συμπεριληφθούν και εν τέλει με ποιους όρους το ελληνικό χρέος όντως θα μειωθεί σε πραγματικές αξίες άνω του 50%.

Τριγμοί σε Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ από τη "βόμβα" Πεπόνη

Συνθήκες κρίσης στην κυβέρνηση Παπαδήμου στην τελική ευθεία του PSI και ενδεχομένως περιπλοκές στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η κίνηση Πεπόνη να διαβιβάσει στη βουλή την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ με σκοπό να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η νέα υπόθεση προκαλεί μία ακόμη σοβαρή κρίση στη λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου και μάλιστα στην πιο λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων για το «κούρεμα» και για τη νέα δανειακή σύμβαση ενώ είναι πολύ πιθανό να περιπλέξει τα πράγματα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ενόψει των διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας αφού ήδη σε ανύποπτο χρόνο ο Ε. Βενιζέλος έχει αφήσει να εννοηθεί πως είχε διαφορετική άποψη για τους χειρισμούς που έγιναν στον τομέα της οικονομίας τον πρώτο διάστημα της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Τρίτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για την Wall

Dow12.720,4896,50 0,76%  



  Nasdaq2.786,70-1,63 -0,06%  

H Wall Street χθες

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι δείκτες της Wall Street με τον Dow να σημειώνει κέρδη για τέταρτη συνεχή ημέρα καθώς τα αποτελέσματα των Microsoft και IBM αντιστάθμισαν αυτά της General Electric. Αντίθετα ο Nasdaq κατέγραψε οριακές απώλειες υπό το βάρος των αποτελεσμάτων της Google η μετοχή της οποίας υποχώρησε πάνω από 8%.


Ωστόσο σε επίπεδο εβδομάδας, η οποία ήταν η τρίτη διαδοχική κερδοφόρα, η εικόνα ήταν θετική και για τους τρεις δείκτες με τον Dow να σημειώνει κέρδη 2,4%, τον Nasdaq 2,8% και τον S&P 500 2%.



Την ίδια στιγμή τα βλέμματα είναι στραμμένα και στην Ελλάδα καθώς οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση των όρων οικειοθελούς αναδιάρθρωσης του χρέους με "κούρεμα" της τάξης των 100 δισ. ευρώ βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 96,50 μονάδες (0,76%) κλείνοντας στις 12.720,48 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 1,63 μονάδων (-0,06%) και έκλεισε στις 2.786,7 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,88 μονάδων (0,07%) κλείνοντας στις 1.315,38 μονάδες.