Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ο τρόπος φορολόγησης στην Αρχαία Ελλάδα

Εάν οι αρχαίοι Αθηναίοι δεν ήταν μάστορες στην επιβολή και την είσπραξη φόρων, σήμερα ίσως να μην υπήρχε ο Παρθενώνας. Υπερβολή; Κι όμως, χάρη στο χαράτσι που πλήρωναν οι άλλες πόλεις κατά την Α' Αθηναϊκή Συμμαχία -ειδικότερα από το 454 π.Χ., το ένα εξηκοστό του ετήσιου φόρου πήγαινε υπέρ της... θεάς Αθηνάς - ο Περικλής εξοικονόμησε τα χρήματα για να χτιστεί ο περίφημος ναός.

Πριν από 2.500 χρόνια τα κρατικά ταμεία της Αθήνας ήταν γεμάτα, χωρίς τη βοήθεια των οικονομολόγων του Χάρβαρντ. Η οικονομική κρίση ήταν άγνωστη λέξη και το πλεόνασμα έφτανε σε πολύ μεγάλο ύψος. Και τότε όμως, χωρίς την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων, έμπαιναν φόροι με διάφορες ονομασίες, τακτικοί και έκτακτοι, άμεσοι και έμμεσοι, για δημόσια έργα, για στρατιωτικό εξοπλισμό, κ.λπ. Ουδείς διέφευγε. Πλήρωναν οι έχοντες και κατέχοντες, πλήρωναν όμως και οι μέτοικοι, οι ξένοι δηλαδή, πλήρωναν και οι ιερόδουλες!

Ισχύς εξ ουρανού για ΠΑ: F-15C/D Eagle με κόστος ... δώρου!


Μία ανέλπιστη ευκαιρία για άμεση υπερ-ενίσχυση της ισχύος της ΠΑ με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, ανάλογη με ότι έχει συμβεί με τα 400 άρματα μάχης Μ1Α1 Abrams, έστω και αν εδώ δεν πρόκειται για δωρεάν αοδοχή, παρουσιάζεται με την απόσυρση λόγω οικονομικών περικοπών αλλά και απόσυρσης των ΗΠΑ από το Ιράκ όπου στάθμευάν, 48 μαχητικών αεροσκαφών F-15C/D από την USAF.  
Ενδιαφέρον για την απόκτηση 24 από αυτά τα αεροσκάφη τα οποία είναι σε άριστη κατάσταση έχει ήδη εκδηλώσει η Αεροπορία του Ισραήλ ενδιαφέρεται για την απόκτηση μέρους αυτών των αεροσκαφών ως μία λύση ανάγκης μέχρι την έλευση των πρώτων F-35 τα οποία κατά τους Ισραηλινούς θα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το 2017.

Χαρίζουν πετρέλαια και φυσικό αέριο 1 τρισ. ευρώ αντί των δανείων!


Σε μείζον εθνικό σκάνδαλο αρπαγής των εθνικών ενεργειακών πόρων οδεύει η χώρα με τους ξένους δανειστές να έχουν περιλάβει στην λίστα των αιτημάτων τους - πέρα από το όνειδος που λέγεται "αγγλικό δίκαιο" - την ΄δυνατότητα κατάσχεσης των κοιτασμάτων υδογονανθράκων σε περίπτωση που μελλοντικά η χώρα δεν έχει δυνατότητα αποπληρωμής των υπόλοιπων δανείων! 
Αυτό θα γίνει με την μεταφορά της κυριότητας των ελληνικών ενεργειακών κοιτασµάτων στο Ταµείο ∆ηµόσιας Περιουσίας! Αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα γιατί τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τυπικά δεν έχουν εντοπιστεί με ακρίβεια, αλλά θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη μέσα στη νέο Μνημόνιο που θα υπογραφεί!

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τουρκικό ελικόπτερο SeaHawk πέταξε πάνω από τη νήσο Ρω!

Σαφές «μήνυμα» προς την Ελλάδα έστειλε η Τουρκία πριν από λίγο, σε ότι αφορά τα ενεργειακά πεδία στην Ανατ. Μεσόγειο με την υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Ρω τουρκικού ελικοπτέρου S-70B6 Seahawk σε ύψος μόλις 65 μέτρων!
Πιο συγκεκριμένα τουρκικό ελικόπτερο του Ναυτικού S-70 προερχόμενο από τη ναυτική Βάση του Ακσάζ, απέναντι σχεδόν από τη Ρόδο, εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης στις 14:51. Το ελικόπτερο παρέμεινε στην περιοχή για μισή ώρα περίπου για να πραγματοποιήσει  υπέρπτηση στη Νήσο Ρω στα 200 πόδια (65 μέτρα περίπου) στις 15:24 πριν να εξέλθει από το FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 15:30.

Δύο σημαντικές συμφωνίες υπέγραψαν Κύπρος και Ισραήλ


Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ισραήλ.


Τελ Αβίβ: Σημαντική από κάθε άποψη, επίσημη επίσκεψη, πραγματοποιεί στο Ισραήλ ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, ύστερα από πρόσκληση του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Άμυνας της χώρας, Εχούντ Μπαράκ.

Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν σήμερα δύο σημαντικές συμφωνίες, που αφορούν την αμυντική συνεργασία και την προστασία και ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Τις συμφωνίες υπέγραψαν στο Τελ Αβίβ ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, ο οποίος πραγματοποιει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και ο Ισραηλινός ομόλογός του Εχούντ Μπάρακ.

Παραιτήθηκε μετά το σκάνδαλο ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελβετίας

Την παραίτησή του υπέβαλε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελβετίας, Φίλιπ Χίλνεμπραντ, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε σχετικά με αμφιλεγόμενη συναλλαγματική συναλλαγή που κατηγορήθηκε ότι πραγματοποίησε από κοινού με τη σύζυγό του.

Η σύζυγος του Χίλντεμπραντ, Κάσγια, η οποία εργαζόταν ως hedge fund trader και σήμερα διοικεί γκαλερί έργων τέχνης στη Ζυρίχη, προχώρησε σε αγορά δολαρίων έναντι 400.000 ελβετικών φράγκων στις 15 Αυγούστου, τρεις εβδομάδες προτού ο σύζυγός της λάβει μέτρα για τη συγκράτηση της ανατίμησης του ελβετικού φράγκου.

Χάνει συμμάχους ο Άσαντ- Αποσχίστηκαν μέλη από το κόμμα του

Μέλη του κυβερνώντος κόμματος, Μπάαθ, στη Συρία εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την ακολουθούμενη από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ πολιτική και ανακοίνωσαν τη Δευτέρα πως αφενός προχωρούν σε «πραξικόπημα» κατά της κομματικής ηγεσίας κι αφετέρου πως αποφάσισαν να συμπαραταχθούν με τους αντιφρονούντες οι οποίοι τους τελευταίους 10 μήνες έχουν εξεγερθεί κατά του καθεστώτος.

Στην ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Λονδίνο, τα πρώην στελέχη του κόμματος σημειώνουν ότι η ομάδα τους αποκαλείται «Κόμμα Νέο Μπάαθ». Αναφέρουν ότι συντάσσονται «με τη δεκάμηνη εξέγερση του λαού με σκοπό την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού, πλουραλιστικού κράτους».

«Έπαιζαν» 9 ώρες με τον συναγερμό!!!


Ανοχύρωτη ήταν τελικά η Εθνική Πινακοθήκη. Επί 9 ώρες οι δράστες προσπαθούσαν να εισβάλλουν στο κτίριο με πρώτο στόχο να απενεργοποιήσουν τον συναγερμό αλλά κανείς δεν τους πήρε χαμπάρι.

Χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς αφαίρεσαν τρία πολύτιμα έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας. Πρόκειται για τον πίνακα «Γυναικείο Κεφάλι» του Πικάσο, έναν πίνακα του Πιέτ Μοντριάν και έναν ακόμη του Μονκάλβο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχείρηση αφαίρεσης των έργων κράτησε περίπου 7 λεπτά. Στη συνέχεια ο φύλακας ενημέρωσε την ιδιωτική εταιρία διαχείρισης των ηλεκτρονικών συστημάτων συναγερμών και ενημερώθηκε το κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Ενοικιαστήριο στην Ακρόπολη έβαλε ο Γιακουμάτος!!!


Να ενοικιαστούν η Ακρόπολη και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι σε ιδιώτες, ώστε να εισρεύσουν έσοδα και να αξιοποιηθούν καλύτερα, προτείνει ο βουλευτής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος. Απαντώντας στην ερώτηση αν είναι ταπεινωτικό για τη χώρα, είπε ότι «ταπεινωτικό είναι να ζητιανεύουμε χρήματα από το εξωτερικό ή να έρχεται ο Κινέζος να δει την Ακρόπολη και να την βρίσκει κλειστή».
Ο κ. Γιακουμάτος μιλώντας στον Βήμα fm πρόσθεσε επίσης ότι: «Αντί να κοπεί ο μισθός και η σύνταξη, καλύτερα να ενοικιάσει η Πολιτεία την Ακρόπολη και όχι μόνο. Να ενοικιάσει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους».

Επίθεση Πάγκαλου στην Αριστερά... στα κινέζικα


Σε συνέντευξη του σε κινέζικη εφημερίδα κάνει λόγο για επονομαζόμενους διαδηλωτές κατά της λιτότητας οι οποίοι συνεχώς λιγοστεύουν.

«Οι επονομαζόμενοι διαδηλωτές κατά της λιτότητας, λιγότεροι αριθμητικά σήμερα, συνεχίζουν τις διαδηλώσεις τους κατά του προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας. Επιπλέον, ακραία στοιχεία που παρεισφρέουν στις διαδηλώσεις καταστρέφουν το κέντρο της Αθήνας και προκαλούν σημαντική ζημιά στην ελληνική οικονομία και ιδίως στον τομέα του τουρισμού».

Ισίδωρος Πόσδαγλης: Ο Εθνικός Αγωνιστής, Ο Πατριώτης Οικονομολόγος

Από το tyxaios

Τέτοιες μέρες είναι καλό να θυμόμαστε αυτά που οι άλλοι έχουν ξεχάσει.
Ήταν Γενάρης του 1952, όταν ο Ισίδωρος Πόσδαγλης ολοκλήρωνε το πόνημά του "Πατριωτική Οικονομική Πολιτική", ένα μικρό βιβλιαράκι που "κάποιοι" φρόντισαν να εξαφανιστεί. Αντίτυπά του μοιράζονταν από χέρι σε χέρι μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, περίπου τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη του έκδοση από τις οικονομικές εκδόσεις "Μπιστιρλή", το γνωστό στους μυημένους εξειδικευμένο εκδοτικό οίκο που από τις αρχές του αιώνα εξέδιδε τα πλέον προχωρημένα επιστημονικά συγγράμματα για λίγους και εκλεκτούς.
Ποιος ήταν ο Ισίδωρος Πόσδαγλης;
Γεννήθηκε στη Λαμία το 1907. Εντάχθηκε από πολύ νωρίς, ήδη από το 1922 στην ηλικία των 15 χρονών, στον "Όμιλο Ελεύθερης Σκέψης" κι άρχισε να διαμορφώνει την πατριωτική του οικονομική θεωρία.

Μέρκελ: Δεν έχει δόση, αν... Το Βερολίνο μας απειλεί πάλι με χρεοκοπία...

Το Βερολίνο απειλεί την Αθήνα ουσιαστικά με χρεοκοπία, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση. Το κλίμα αυτό αναδεικνύεται από τις πρώτες δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ που δημοσιοποιούνται στα διεθνή πρακτορεία, μετά τη συνάντησή της με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, δεν μπορεί να δοθεί η νέα δόση. "Είναι απαραίτητο να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία για την εθελοντική αναδιοργάνωση του χρέους της Ελλάδας" τόνισε χαρακτηριστικά σε μία μέρα κατά την οποία, μετά τους Financial Times  για κούρεμα μεγαλύτερο και, δη, της τάξης του 60% στα ελληνικά ομόλογα κάνει λόγο και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswire.

Αφύπνιση: Ελλάδα ή Βαρβαρότητα; Ελλάδα είναι η ψυχή που ματώνει μπροστά στην αδικία.

Αφύπνιση: Ελλάδα ή Βαρβαρότητα

“Τι είναι η πατρίδα μας”;  Ήταν η επιδοτούμενη ψευδοϋπαρξιακή απορία, μία από τις πολλές που καλλιεργήθηκαν με σκοπό να βραχυκυκλώσουν την αδιάρρηκτη σχέση πίστης και λογικής, αυτόν το δεσμό που έκανε τη γενεσιουργό διαφορά ανάμεσα στον πολιτισμό και τη βαρβαρότητα.
Όχι λοιπόν. Η πατρίδα μας δεν είναι οι κάμποι ή οι ραχούλες. Δεν είναι τα σύνορα μας στον ‘Εβρο ή το Αιγαίο, η “σπιθαμή που δεν παραχωρούμε”. Δεν είναι καν η Σμύρνη, η Πόλη ή ο Πόντος, αφού και η φυσική παρουσία του Ελληνισμού ήταν πολύ μακρύτερα.
Ως το μακρινό και σήμερα ολοσκότεινο Αφγανιστάν που κάποτε λουζόταν στο φως το Ελληνικό και περηφανευόταν. Σήμερα η μητέρα της Σάμσια που δέχτηκε οξύ επειδή πήγε να μάθει γράμματα, αναπολεί τις εποχές που η Ελλάδα ήταν ο ήλιος που έφερνε φως στην πατρίδα της. Τότε που οι κοπέλες στο Αφγανιστάν μάθαιναν για τον γενάρχη τους, Αλέξανδρο και τον ήρωα τους, Ηρακλή στα χιλιάδες σχολεία, στα μουσεία και στα αρχαία τείχη των “προγόνων” τους…
Σήμερα, εν έτει 2012 δισεκατομμύρια ανθρώπων δεν γνωρίζουν τι θα πει “δικαίωμα”, παιδιά και γυναίκες θεωρούνται αντικείμενα, η Ελλάδα είναι πιο συγκεκριμένη και πιό επίκαιρη από ποτέ.

Η αλήθεια για τον Κουλούρη

Η αλήθεια για τον Κουλούρη
Ρεπορτάζ Ειρήνη Μιχαλούδη από το newsbomb

Διαστάσεις πολιτικού σκανδάλου τείνει να πάρει το ατύχημα με πρωταγωνιστή τον Κίμωνα Κουλούρη.
Αν και σε οποιαδήποτε περίπτωση ο υπαίτιος ενός παρόμοιου ατυχήματος θα βρισκόταν ενώπιον της δικαιοσύνης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αφέθηκε ελεύθερος αλλά επιχειρείται στο πρόσωπό του μια προκλητική συγκάλυψη και στρογγυλοποίηση των γεγονότων από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.
«Εσένα θα σου κάνω κακό»… είναι μια από τις απειλές που φέρεται να εκστόμισε ο Κ. Κουλούρης προς τον  νεαρό ένστολο της ομάδας ΔΙΑΣ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Βασίλη Ντούμα, ο οποίος και μίλησε στο newsbomb.gr για το περιστατικό, το οποίο έχει προκαλέσει την οργή στις τάξεις των αστυνομικών.

Με ενεργειακά πιστοποιητικά οι ενοικιάσεις από σήμερα Δεύτερο σπίτι τους έχουν μετατρέψει οι ιδιοκτήτες ακινήτων τις εφορίες!

Με ενεργειακά πιστοποιητικά οι ενοικιάσεις από σήμερα
Κι αυτό γιατί από σήμερα όσοι επιθυμούν την ενοικίαση του ακινήτου τους θα πρέπει να προσκομίζουν στις ΔΟΥ και ενεργειακά πιστοποιητικά μιας και η σχετική αυτή υποχρέωση επεκτάθηκε και στις μισθώσεις.
Δείτε αναλυτικά τι ισχύει μέσα από την ενημέρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ), το αίτημα της οποίας για αναβολή του μέτρου δεν εισακούστηκε.
Η ΠΟΜΙΔΑ ενημερώνει τα μέλη της και όλους τους ενδιαφερόμενους ότι, παρά τα επίμονα και συνεχή διαβήματά της προς την ηγεσία του ΠΕΚΑ, η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ από 9-1-2012 επεκτάθηκε και σε όλες τις νέες μισθώσεις μεμονωμένων ιδιοκτησιών κτιρίων (διαμερισμάτων, καταστημάτων, γραφείων κλπ.). Αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ παραμένει η ρητή (και όχι έμμεση) κατάργηση του απαράδεκτου συστήματος κατωτάτων αμοιβών ενεργειακών επιθεωρητών (άρθρ. 10 Π.Δ. 100/2010).

Ένας ακόμα «εκβιασμός» σε βάρος της Ελλάδας

Ένας ακόμα «εκβιασμός» σε βάρος της Ελλάδας
To παιχνίδι του έμμεσου εκβιασμού, που με επιτυχία δοκίμασε το Σεπτέμβριο, είναι έτοιμη να ξαναβάλει «μπρος» η τρόικα μέσα στα προσεχή 24ωρα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της έχουν διαμηνύσει προς την ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα προς τα δύο βασικότερα κέντρα αποφάσεων της, δηλαδή, προς το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν προτίθενται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου, όπως ήταν αρχικώς προγραμματισμένο, αν προηγουμένως δεν εκπληρωθούν μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις, που θέτουν.

Δέχθηκαν παρεμβάσεις ή υποδείξεις; Συνεχίζεται το «σίριαλ» με τους οικονομικούς εισαγγελείς

Την πόρτα του Αρείου Πάγου,  πέρασαν το πρωί της Δευτέρας οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, προκειμένου να δώσουν διευκρινίσεις για όλα όσα αναφέρουν στα γραπτά υπομνήματα τους που κατέθεσαν την Παρασκευή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κύριο Φώτη Μακρή.

Την περασμένη Πέμπτη, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς κατέθεσαν στον κ. Μακρή, που διεξάγει σχετική έρευνα, δύο χειρόγραφα υπομνήματα περίπου 20 σελίδων, συνολικά, στα οποία ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τους μεταφέρθηκε επιθυμία ή δυσαρέσκεια υπουργού μέσω τρίτου προσώπου υπηρεσιακού παράγοντα (συνεργάτη υπουργού), προκειμένου να επισπεύσουν ή να κλείσουν τρεις διαφορετικές υποθέσεις που χειρίζονται.

"Η κυβέρνηση δε νομιμοποιείται να διαπραγματεύεται"!

Διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την δανειακή σύμβαση, το PSI και «τα νέα επώδυνα μέτρα που θα δεσμευτεί να λάβει η κυβέρνηση» ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με επιστολή προς τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Φίλιππο Πετσάλνικο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «η τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο καλείται να διαπραγματευτεί χωρίς να έχει λαϊκή εντολή και νομιμοποίηση από τους πολίτες» και κάνει λόγο για επιχείρηση «εκβιασμού και εκφοβισμού από το εσωτερικό και το εξωτερικό».

Καλά κρατεί το σίριαλ Κουλούρη! Η ΕΛ.ΑΣ “κράζει” τη ΔΙ.ΑΣ, ο Παπουτσής τη συγχαίρει και η εισαγγελέας παρεμβαίνει…

Την ώρα που στις τάξεις των μάχιμων αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ είναι έντονη η ανησυχία για τα όσα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου με το «θερμό» επεισόδιο μεταξύ αστυνομικών και του κ. Κίμωνα Κουλούρη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής δέχθηκε, το πρωί, στο γραφείο του στο υπουργείο, τους τέσσερις αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ που διενήργησαν τον έλεγχο, Σάββατο 7 Ιανουαρίου, στον τέως βουλευτή κ. Κίμωνα Κουλούρη για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Ο κ. Υπουργός συνεχάρη τους αστυνομικούς για τη στάση που επέδειξαν να τιμήσουν την αποστολή τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, με τη συμβολικού χαρακτήρα αυτή κίνηση, ο Χρήστος Παπουτσής κατέστησε σαφές ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στους νόμους. Και είναι υποχρέωση των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας να δρουν σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα των νόμων, χωρίς διακρίσεις, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

«Ριφιφί» αλά ελληνικά... «Σήκωσαν» Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη!

Πυκνό μυστήριο καλύπτει τα κίνητρα και τον τρόπο δράσης των αγνώστων διαρρηκτών που χτύπησαν την Εθνική Πινακοθήκη, που βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον, και άρπαξαν τρία έργα -ανάμεσα σε αυτά και έναν Πάμπλο Πικάσο.

Και αυτό γιατί φαίνεται να γνώριζαν λεπτομέρειες για τα εκθέματα και το χώρο, ενώ είχαν βάλει στο στόχαστρο συγκεκριμένα έργα, τα οποία όμως δεν μπορούν εύκολα και άμεσα να ριχτούν στη μαύρη αγορά.

Μεγάλη πτώση καταγράφει το ΧΑΚ

Με σημαντικές ζημιές συνεχίζεται η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση στο ΧΑΚ, με τον Γενικό Δείκτη στις 13:00 να υποχωρεί στις 250,68 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 5,50%.

Πτώση σε ποσοστό 5,15% παρουσιάζει και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος τυγχάνει διαπραγμάτευσης στις 89,39 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο όγκος συναλλαγών ανερχόταν στις 373.191,74 ευρώ για τις μετοχές και στις 33.129,18 ευρώ για τα χρεόγραφα.

"Παγωμένο" το Χ.Α., πτώση άνω του 4% στις τράπεζες

Σε νέα χαμηλά οδηγούνται τράπεζες και Γενικός Δείκτης του Χ.Α. καθώς η αβεβαιότητα "εξαφανίζει" κάθε διάθεση για συναλλακτική δραστηριότητα. "Άγγιξε" τις 640 μονάδες ο Γ.Δ., νέα διολίσθηση για τις τράπεζες με φόντο τις  τελικές διαπραγματεύσεις για το PSI.

Η εβδομάδα ξεκινά με το ενδιαφέρον να εξακολουθεί να εστιάζεται στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του ελληνικού χρέους. Σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται ότι είναι πιθανό οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να δεχθούν μεγαλύτερο haircut, στο πλαίσιο της διαδικασίας του PSI+.

Παράλληλα, αργότερα μέσα στην ημέρα πραγματοποιείται νέα συνάντηση του Γάλλου προέδρου Nicolas Sarkozy με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 30 Ιανουαρίου και με φόντο τις συζητήσεις για την επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Στην ατζέντα της συνάντησης και οι πιθανοί τρόποι ενίσχυσης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τετάρτη η Merkel θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Monti, ενώ στις 20 του μήνα θα υπάρξει κοινή συνάντηση των τριών ηγετών.