Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Αναφορά στον Αθανάσιο Τσακάλωφ

Του Ν.Λυγερού

Αν ο Достоевский σε είχε γνωρίσει δεν θα είχε ανάγκη τον Нечаев για να γράψει το μυθιστόρημά του Бесы Μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιήσει τη Φιλική Εταιρεία δίχως να εισχωρήσει στην έννοια της αντιπαράθεσης με την τρομοκρατική οργάνωση. Το έργο σου και το θεωρητικό και το πρακτικό, ως προσφορά στην Ελλάδα δεν έχει εκτιμηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε, αυτό ισχύει ακόμα και στην Ήπειρο. Διότι η επαναστατικότητα στης σκέψης σου δεν έγινε αντιληπτή σε όλους. Ποίος κατάλαβε πραγματικά ότι αναγκάστηκες να εγκαταλείψεις την Ελλάδα για να μεταναστεύσεις στη Ρωσία; Ποιος κατάλαβε τις σπουδές φυσικής που έκανες στο Παρίσι και τη συμμετοχή σου στην ίδρυση του Ελληνόγλωσσου Ξενοδοχείου; Ενώ δίχως αυτό δεν θα υπήρχε ούτε καν η Ιδέα της Φιλικής Εταιρείας. Ποιος ξέρει ότι ακολούθησες τα βήματα του Ρήγα Φερραίου ακόμα και στη Βιέννη; Και ενώ γνώρισες τον Καποδίστρια δεν σταμάτησες το έργο σου και επινόησες τη Φιλική Εταιρεία με τον Εμμανουήλ Ξάνθο και τον Νικόλαο Σκουφά;

Συνέντευξη Ν.Λυγερού

                                                         Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
                                                στη ραδιοφωνική εκπομπή του Μ. Φούμη
                                                              "Δρομολόγιο των 5"
                                                          του ΑΝΤ-1 Κρήτης 95,8

Η δύναμη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Του Ν.Λυγερού 

Τα αυταρχικά κράτη δεν δίνουν σημασία στα ανθρώπινα δικαιώματα και το πρόβλημα της βιοηθικής το θεωρούν ανώφελο. Δεν υπολογίζουν βέβαια αυτά τα δικαιώματα, διότι όλη η δομή τους βασίζεται πάνω στην κοινωνία. Το θέμα είναι ότι η βιοηθική σχετίζεται και με την κοινωνία και κάνει εκ φύσης παρεμβολές πάνω σε αυτή την απλοϊκή λογική. Μπορεί η δύναμη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να φαίνεται μόνο θεωρητική και να έχει σημασία μόνο για τους αθώους, τους επιζώντες και τους δίκαιους. Στην πραγματικότητα, σε βάθος χρόνου, με τις μάχες που δίνει η βιοηθική παρατηρούμε αλλαγές στην κοινωνία κι αυτές έχουν επιπτώσεις και διαχρονικά. Επιπλέον, η αντίληψη των αυταρχικών κρατών είναι εξ αρχής λανθασμένη, ακόμα και σε στρατηγικό επίπεδο. Διότι η ιστορία αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει τέτοιου τύπου κράτους που να μην αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα σε αυτό το επίπεδο και τελικά να καταρρεύσει.

Απάντηση σε Γκρουέφσκι και Σκόπια



Των Βελισσάριου Δραγάτση
και Βασίλη Σκουλαράκου
Από το newsbomb

Απόρρητο έγγραφο των Αμερικανών και σπάνιο γιουγκοσλαβικό γραμματόσημο δείχνουν
ότι η πΓΔΜ ονομαζόταν επαρχία «Βαρδάσκα» και πώς ο Τίτο σχεδίασε το Σκοπιανό ζήτημα
Πέφτουν οι μάσκες της υποκρισίας και του ψεύδους σε ό,τι αφορά στο Σκοπιανό και την υποτιθέμενη αμφισβήτηση περί την ελληνικότητα της Μακεδονίας
Με τη βοήθεια έμπειρων διπλωματικών παραγόντων το “newsbomb.gr” αποκαλύπτει σήμερα γιουγκοσλαβικό γραμματόσημο που προσπάθησαν να «εξαφανίσουν» οι πάλαι ποτέ κομμουνιστικές ηγεσίες του Βελιγραδίου για να επιτύχουν αλλαγές στο στάτους κβο που έχει διαμορφωθεί στα Βαλκάνια από το 1912.
Επίσης, παρουσιάζουμε σήμερα τι ανέφεραν οι Αμερικανοί διπλωμάτες για την προσπάθεια αποσταθεροποίησης στην περιοχή με αφορμή τη δημιουργία «αναχώματος» στη σκοπιανή επαρχία για να βγουν οι Σλάβοι στο Αιγαίο.

Γιατί ο Γιλμάζ μίλησε τώρα για τις πυρκαγιές στη χώρα μας

Του Κώστα Τζεβελέκου από το newsbomb

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας σε πρόσφατη συνέντευξή του αποκάλυψε ότι πράκτορες της ΜΙΤ (Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας) πυρπολούσαν τα ελληνικά δάση επί πρωθυπουργίας Τανσού Τσιλέρ.
Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα της  τουρκικής εφημερίδας BirGün, ο κ. Γιλμάζ  υπογραμμίζει ότι για αυτό το σκοπό υπήρχαν μυστικά κονδύλια στον προϋπολογισμό της τουρκικής ΜΙΤ.
Το ερώτημα είναι γιατί προχώρησε τώρα σε αυτή την αποκάλυψη ο κ. Γιλμάζ;

Ποιοί είναι οι τεμπέληδες της Ευρώπης φράου Αγκέλα ; Οι μισοί Γερμανοί συνταξιοδοτούνται πρόωρα!

Την ώρα που η  Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ «τιμωρεί» τους Ευρωπαίους εταίρους της με μια στυγνή οικονομική πολιτική και με πρωτόγνωρα μέτρα λιτότητας, την ώρα που για να δανείσει τις προβληματικές ευρωπαϊκές οικονομίες του Νότου απαιτεί θυσίες από τους λαούς της Ευρώπης που όμοιές τους δεν είχαν γνωρίσει εδώ και δεκαετίες, καταστρατηγώντας εργασιακά κεκτημένα ετών, στην ίδια της τη χώρα οι … πολίτες-ψηφοφόροι της αποχωρούν μαζικά και αλαφιασμένοι από την εργασία τους, σε πολλές περιπτώσεις θυσιάζοντας και μέρος των αποδοχών τους, προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικά τους κεκτημένα, προτού τους τα «αλώσει» η … κόρη του πάστορα !

Μαμούθ το κοίτασμα στην Κύπρο, αξίας έως 90 δισ. δολαρίων(Βίντεο)

Η μοίρα της Κύπρου, της μαρτυρικής Μεγαλονήσου, φαίνεται ότι μπαίνει σε μία νέα ιστορική τροχιά. Η αμερικανική εταιρεία Noble Energy ανακοίνωσε την ανακάλυψη κοιτάσματος με όγκο από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αξίας δηλαδή έως 90 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το κοίτασμα καλύπτει τις ανάγκες της Μεγαλονήσου για 120 χρόνια, ενώ το έσοδο για την Κυπριακή Δημοκρατία ανέρχεται στο 75% επί των πωλήσεων, μπορεί δε να φτάσει και το 85% σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη αξιοποιήσιμου κοιτάσματος πετρελαίου.

Βόμβα από Πεπόνη και Μουζακίτη Παραιτήθηκαν οι οικονομικοί εισαγγελείς για παρεμβάσεις στο έργο τους!!!

Καταγγέλλοντας εμπόδια και «παρεμβάσεις» στο έργο τους, οι δυο οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης (συνεπικουρούσε το έργο του κ. Πεπόνη), παραιτήθηκαν από τα καθήκοντα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή παραίτησής τους εκτός από τις παρεμβάσεις στο έργο, αναφέρουν ότι έλαβαν γνώση σχεδίου νόμου το οποίο προέβλεπε την αντικατάστασή τους. Οι δυο εισαγγελείς υπέβαλλαν την παραίτησή τους στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε.

ΧΑ: Υψηλή μεταβλητότητα και κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Το «γύρισμα» του τραπεζικού δείκτη από το +7,1% στο -2,3% δεν επέτρεψε στον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να διατηρήσει τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη την Τετάρτη.

Οι συναλλαγές ξεκίνησαν ενθαρρυντικά για τον δείκτη των τραπεζών, που «μετρούσε» συνολικά κέρδη 15,05% στις προηγούμενες πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς βρέθηκε σήμερα να ενισχύεται σε ποσοστό έως και 7,12%.

Η αντίδραση αυτή από το πρόσφατο χαμηλό των 225 μονάδων έως το σημερινό υψηλό ημέρας στις 277,52 μονάδες (+23,34%) έδωσε «χώρο» για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, οι οποίες οδήγησαν τελικά τον δείκτη σε απώλειες.

Στην «κορυφή» των κερδών του FTSE20 βρέθηκαν οι μετοχές των Ελλάκτωρ, ΚΑΕ και ΟΤΕ, ενώ σε θετικό έδαφος έκλεισαν και οι Jumbo και Coca-Cola 3E, επιτρέποντας στον Γενικό Δείκτη να διατηρήσει -τυπικά- το θετικό πρόσημο στο κλείσιμο της συνεδρίασης. 

Ανοδο παρουσιάζει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Άνοδο παρουσιάζει την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το Γενικό Δείκτη Τιμών στις 13:13 να βρίσκεται στις 306,66 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη σε ποσοστό 7,07%.

Την ίδια ώρα, ο Δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 107,56 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 6,55%.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανερχόταν την ίδια ώρα σε 1.029.208,38 ευρώ.

Οσον αφορά τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, άνοδο καταγράφουν ο δείκτης της Κύριας Αγοράς σε ποσοστό 7,60%, ο δείκτης των Τραπεζών σε ποσοστό 7,77% και ο δείκτης της Επενδυτικής Αγοράς σε ποσοστό 3,17%.

Wall: Τέλος στο ανοδικό σερί του Dow



  Dow12.291,35-2,65 -0,02%  



  Nasdaq2.625,206,56 0,25%  

Η Wall Street χθες
Εορταστική ραθυμία κυρίευσε το αμερικανικό χρηματιστήριο που σημείωσε οριακές μεταβολές, αντιδρώντας άνευρα στα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας των ΗΠΑ. Οι δείκτες κινήθηκαν σε στενό εύρος διακύμανσης, εν μέσω περιορισμένου τζίρου. Στις επιχειρηματικές εξελίξεις ξεχώρισε η ανακοίνωση της αλυσίδας λιανικών πωλήσεων Sear Holdings πως θα βάλει λουκέτο σε έως και 120 καταστήματα.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,65 μονάδες (-0,02%) κλείνοντας στις 12.291,35 μονάδες. Ο δείκτης κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 59 μονάδων. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε μικρή άνοδο 6,56 μονάδων (0,3%) φτάνοντας τις 2.625,20 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε οριακή άνοδο 0,1 μονάδων (0,01%) στις 1.265,43 μονάδες. Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική ανοδική ημέρα συναλλαγών για τον ευρύτερο δείκτη, σερί που είχε να πραγματοποιήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Θετικοί πρωταγωνιστές στο ταμπλό οι μετοχές του κλάδων κοινής ωφέλειας, τηλεπικοινωνιών και βιοτεχνολογίας, ενώ αρνητική εικόνα παρουσιάζουν οι μετοχές τραπεζών, αεροπορικών και χρυσού.

Στο μεταξύ το ADR της Eθνικής Τράπεζας σημείωσε απώλειες 1,99% στα 1,97 δολάρια.

Επος του 40: Χριστούγεννα στο Σέβρανι

……Έμειναν εκεί, στο Σέβρανι για να μας θυμίζουν διαρκώς πως ήταν εκείνα τα Χριστούγεννα του 1940. Ηρωικά αλλά και φονικά ταυτόχρονα. …..
-336 ονόματα πεσόντων στο Σέβρανι και τις γύρω περιοχές

Από το deropoli

Δεν πρόκειται για πρόταση εκδρομής ενόψει των Χριστουγέννων, σε μέρη γραφικά, όπως συνηθίζεται σήμερα. Όχι! Είναι στην ουσία μια αφύπνιση, χρονιάρες μέρες που είναι να θυμηθούμε  άλλη μια φορά τους ανθρώπους του γένους μας, που στο προσκλητήριο της Πατρίδας βρέθηκαν, 70 χρόνια πριν, στα βουνά τούτα της Βορείου Ηπείρου. Και 70 χρόνια μετά παραμένουν εκεί για να μας θυμίζουν το χρέος μας. Να μας υπενθυμίζουν ότι δεν είναι αυτονόητο να περνά κανείς καλά τέτοιες μέρες. Και όπως η περισυλλογή μας γυρίζει σε διάφορες πνευματικές αναζητήσεις, και αυτά τα Χριστούγεννα ας τους θυμηθούμε άλλη μια φορά στην προσευχή μας. Είναι ωφέλιμο για να αναπαύεται η ψυχή τους. Είναι όμως περισσότερο ωφέλιμο για μας που 70 χρόνια μετά την ηρωική θυσία τους, δεν σταθήκαμε άξιοι ακόμη να μαζέψουμε απ’ τα βουνά και τα λαγκάδια τα λείψανα τους και να τα κηδέψουμε αξιοπρεπώς.

Νέα από τη Σερβία

ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ Η ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
27.12.2011.
 «Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιρειών από την Κεντρική Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο για τη μελλοντική τιμή των ασφαλιστηρίων για τα οχήματα, που περνάνε από τις διοικητικές συνοριακές διαβάσεις πρόκειται να διεξαχθούν τον Ιανουάριο του προσεχούς έτους»,- ανακοινώθηκε σήμερα στο Βελιγράδι. Επίσης αναφέρεται ότι η τιμή της ασφαλίστρας για οχήματα που έχουν τις πινακίδες ΚS, τις οποίες εκδίδουν οι εκπρόσωποι της αποστολής UNMIK, αντίστοιχα για τις πινακίδες RKS, τις οποίες εκδίδουν τα προσωρινά όργανα εξουσίας της Πρίστινας, θα παραμείνει ίδια μέχρι την έναρξη των διαπραγματεύσεων, δηλαδή 105 ευρώ για διάρκεια 30 ημερών, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αποτραπεί η είσοδος πολυάριθμων οχημάτων από το Κοσσυφοπέδιο στο έδαφος της Σερβίας χωρίς την πληρωμή ασφαλίσεων για κάθε ενδεχόμενη ζημιά που θα κάνουν.