Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Wall: Νέα εβδομάδα, νέα ψυχολογία

Dow11.523,01291,23 2,59%  



  Nasdaq2.527,3485,83 3,52%  

Η Wall Street σήμερα
Aπό το capital.gr
 
Ημέρα καλύτερης απόδοσης σε διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα για το αμερικανικό χρηματιστήριο κηρύσσεται η Δευτέρα, χάρη στις ανανεωμένες προσδοκίες για πιο δυναμική αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους αλλά και στις πωλήσεις-ρεκόρ στην έναρξη των εορταστικών προσφορών στις ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως οι Αμερικανοί καταναλωτές ξόδεψαν το ποσό-ρεκόρ των 52,4 δισ. δολαρίων την Ημέρα Ευχαριστιών και το τριήμερο που ακολούθησε. «Περιμέναμε ισχυρή ανταπόκριση στο άνοιγμα των καταστημάτων την Μαύρη Παρασκευή, αλλά δεν ξέρω κανέναν που να περίμενε τόσο ισχυρή ανταπόκριση», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Ellen Davis στο ραδιόφωνο του ABC News.

Σύμφωνα με έρευνα της ομοσπονδίας, 226 εκατ. καταναλωτές επισκέφθηκαν φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα κατά τη διάρκεια του τετραήμερου για να εκμεταλλευτούν τις προσφορές των λιανοπωλητών, που αντιστοιχεί σε άνοδο κατά 14 εκατ. συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

"Περισσότεροι καταναλωτές από ποτέ κυνήγησαν τις προσφορές της Μαύρης Παρασκευής, μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική ένδειξη για την οικονομική ανάκαμψη", σχολιάζει ο Matthew Shay, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου των ΗΠΑ.

Λαός αξιοπρέπειας

Του Ν.Λυγερού

Η αξιοπρέπεια δεν είναι ένας οικονομικός παράγοντας, δεν μετριέται με δείκτες. Και η μούτζα μας στην κατοχή χρησιμοποιούσε όλα τα δάκτυλα του χεριού. Πολλές φορές τα πράγματα ήταν δύσκολα για το λαό μας, αλλά ποτέ δεν χάσαμε την αξιοπρέπειά μας. Ακόμα και ηττημένοι. Ούτε στο εκτελεστικό απόσπασμα δεν σκύβαμε. Δεν υπήρχε λόγος, η γη μας θα ήταν ο τάφος μας. Μπορεί να ξερίζωσαν ακόμα και τα θεμέλια των σπιτιών μας όταν αντισταθήκαμε αλλά το αντέξαμε και χτίσαμε καινούργια πάνω στην ίδια γη, ενώ οι κατακτητές μας έφτυσαν αίμα και φύγαν. Είμαστε ακραίοι, υπερβολικοί και φωνακλάδες γιατί είμαστε ακρίτες, δεν μας αρέσει η μετριότητα και αγαπάμε δυνατά. Παίζουμε θέατρο ναι, αλλά από την αρχή για ν' αντέχουμε τις τραγωδίες και να πεθαίνουμε με κωμωδίες. Χαζεύουμε τον ουρανό, αγναντεύουμε τη θάλασσα, είναι αλήθεια. Έτσι δημιουργήσαμε την αστρονομία και κατασκευάσαμε το ναυτικό. Μας αρέσει να ξαναφτιάχνουμε τον κόσμο, έτσι πλάσαμε τα μαθηματικά. Κι όπως νιώθουμε πάντα αδύναμοι επινοήσαμε τη στρατηγική. Δεν είμαστε διαφορετικοί αλλά κάνουμε τη διαφορά.

Δίκαιο της θάλασσας και ΑΟΖ

Του Ν.Λυγερού

Κοιτάζουμε τη θάλασσα και δεν βλέπουμε το μέλλον μας. Έχουμε το απέραντο γαλάζιο κι αναρωτιόμαστε ακόμα τι πρέπει να κάνουμε. Η ΑΟΖ δεν είναι θεωρία αλλά εφαρμογή και οι επιπτώσεις της είναι απόλυτα πρακτικές. Η Μεσόγειος δεν είναι μια κλειστή θάλασσα και καμιά δικαιολογία από την πλευρά της Τουρκίας δεν στέκει. Θέλει δεν θέλει τα παράκτια κράτη απέκτησαν ένα ισχυρό πλεονέκτημα που ενισχύει τη γεωπολιτική τους. Όποιες και να είναι οι τοπικές κινήσεις με τα κατεχόμενα η όχι, τίποτα δεν αλλάζει. Αρκεί εμείς να είμαστε σταθεροί στις αποφάσεις μας και αποτελεσματικοί στις υλοποιήσεις τους. Η Κύπρος έδειξε και δείχνει το δρόμο. Ακόμα και με τις αδυναμίες της μπόρεσε και μπορεί ν' αντισταθεί στην τουρκική προπαγάνδα. Κατά συνέπεια, δεν πρέπει μόνο να την ακολουθήσουμε σε αυτήν την πορεία αλλά και να την ενισχύσουμε με τη δική μας ΑΟΖ μέσα σ' ένα πλαίσιο καθαρά ευρωπαϊκό.

Θέλουν ακόμα οι γνωστοί – άγνωστοι να πάμε τα ελληνοτουρκικά στη Χάγη;

Από το defence-point

Όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα «Καθημερινή», καταδικαστική για την Ελλάδα θα είναι όπως όλα δείχνουν η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση με τα Σκόπια. Μετά την απόφαση της συνόδου κορυφής στο Βουκουρέστι να μην εντάξει την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τα Σκόπια είχαν προσφύγει στη Χάγη, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παρανόμως μπλόκαρε μέσω της απειλής άσκησης του δικαιώματος της «αναβλητικής αρνησικυρίας» (βέτο – σχετικές δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της υπουργού Εξωτερικών ντόρας Μπακογιάννη), αφού με την πράξη αυτή παραβίαζε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αναμένεται στις 5 Δεκεμβρίου, μία μόλις ημέρα μετά την άφιξη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Αθήνα.

Izvestia: Ρωσική αρμάδα στη Συρία την ερχόμενη άνοιξη…

Από το defence-point

Ένα δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Izvestia το οποίο αναφέρεται σε ανακοινώσεις του ρωσικού Ναυτικού προκαλεί πολλά ερωτήματα αναφορικά με τη σκοπιμότητα όσων διαδραματίζονται στα παρασκήνια της διεθνούς πολιτικής…
Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα, το ρωσικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη άνοιξη του 2012, θα σταλεί ρωσική αρμάδα στον λιμένα Ταρτούς στη Συρία με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσοβ». Η αποστολή της αρμάδας δεν σχετίζεται με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Συρία (…) αναφέρουν οι Ρώσοι και διευκρινίζουν ότι η αρμάδα θα επισκεφτεί τη Γένοβα της Ιταλίας, την Κύπρο και την πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό…

Ποιοι και γιατί στο εσωτερικό μέτωπο φοβούνται τις Ένοπλες Δυνάμεις

Aπό το defencenet

Άφωνη η χώρα παρακολουθεί μια συντονισμένη επιχείρηση συκοφάντησης και υπονόμευσης των Ενόπλων Δυνάμεων, με την δήθεν ανακάλυψη «χουντικών» μεταξύ των 20χρονων και 22χρονων σπουδαστών της Σχολής Ευελπίδων.
Μια καθαρή σκευωρία που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τον Γ.Παπανδρέου να μιλάει στις Κάννες περί «πραξικοπήματος» και τον «αποκεφαλισμό», ολόκληρης της στρατιωτικής ηγεσίας μέχρι την χθεσινή ανακοίνωση του… αντιπροέδρου της Ν.Δ. και υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά και του ΓΕΣ, περί «πρωταιτίων»!
Δηλαδή ότι ο νεαρός Έυελπις, ήταν… «πρωταίτιος» και πίσω του βρισκόντουσαν και άλλοι!
Ειδικά η ορολογία της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από το ΓΕΣ, φυσικά με την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας περί «πρωταίτιου» παραπέμπει στις δίκες της χούντας του 1975, όπου είχαν δικαστεί οι «πρωταίτιοι του πραξικοπήματος».

Σε δείπνο κάλεσαν τα ΗΕ Χριστόφιας - Ερογλου


Aπό το ikypros


Κοινή πρόσκληση προς τα Ηνωμένα Εθνη για δείπνο στις 5 Ιανουαρίου απεύθυναν από κοινού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αυτοί ''είχαν μια μακρά και ζωντανή συζήτηση για το θέμα της διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών''.

H Moody’s απειλεί με υποβάθμιση όλη την Ευρωζώνη



Aπό το newscode

Αναταραχή και πανικό στις αγορές προκαλεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος απειλεί πλέον ανοιχτά το αξιόχρεο όλων των χωρών της ΕΕ.
Σε ανακοίνωσή του ο αμερικανικός οίκος προειδοποιεί πως η ραγδαία εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη θέτει υπό αμφισβήτηση τις αξιολογήσεις όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Moody’s αναφέρει ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως η ευρωζώνη θα διατηρήσει την ενότητά της χωρίς άλλα σημαντικά προβλήματα πέραν αυτών της Ελλάδας, ωστόσο σημειώνει ότι αυτό το θετικό σενάριο κομίζει πολύ αρνητικές συνέπειες για τα αξιόχρεα των ευρωπαϊκών χωρών.

Απίστευτη προπαγάνδα με αφορμή την κρίση... Οι Ελληνίδες εκδίδονται και ψάχνουν φτηνά νυφικά στην Τουρκία!!!


Από το protothema
 
Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Takvim, σύμφωνα με το οποίο 3.000 Ελληνίδες γίνονται πόρνες, γιατί δεν τα βγάζουν πέρα με την οικονομική κρίση, έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των μειωτικών για την Ελλάδα «ειδήσεων» που κοσμούν σήμερα τον τουρκικό τύπο.

Στο δημοσίευμα με τίτλο "Η Ελλάδα βγήκε στον δρόμο" υποστηρίζεται ότι 3.000 Ελληνίδες εκδίδονται είτε στον δρόμο είτε μέσω διαδικτύου.

"Κάθε βράδυ 3.000 Ελληνίδες βγαίνουν στον δρόμο ψάχνοντας για δουλειά. Δεν είναι όμως ο μόνος τρόπος για να εντοπίσουν τους πελάτες τους. Το "σπορ" έχει πάρει διαστάσεις και οι κοπέλες βρίσκουν δουλειά μέσω φίλων τους, ρισκάροντας πολλά ακόμα και την υγεία τους", γράφει το τουρκικό δημοσίευμα, στο οποίο υποστηρίζεται ότι το φαινόμενο της πορνείας στην Ελλάδα έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο μιας και η αστυνομία «κάνει τα στραβά μάτια»

Οι Έλληνες στο κυνήγι χαμένων θησαυρών των Οθωμανών λέει η Hurriyet!!!

Από το newsbomb

Στην απελπισία τους οι Έλληνες αναζητούν τους κρυμμένους θησαυρούς των Οθωμανών στην ελληνική γη γράφει η τουρκική Χουριέτ (στην αγγλόφωνη έκδοσή της).
Την εποχή της κρίσης, της σκληρής λιτότητας και της ανεργίας του 20% , ο αριθμός των κυνηγών θησαυρών αυξάνεται συνεχώς, καθώς μόνο τους τελευταίους δύο μήνες η ελληνική κυβέρνηση έχει χορηγήσει 50 άδειες για αναζητήσεις, ενώ έχουν πωληθεί 3.000 ανιχνευτές μετάλλων κατά τους τελευταίους 12 μήνες
Χάρτη για την αναζήτηση- σύμφωνα με την εφημερίδα - αποτελούν οι θρύλοι ιδιαίτερα κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, ενώ αναφέρεται η περίπτωση ενός οικοδόμου στην Αχαΐα, ο οποίος φέρεται να ανακάλυψε πρόσφατα χρυσό αξίας € 2.000.000.

WSJ: Δοκιμαστικές συναλλαγές σε δραχμές!!!

Από το newsbomb

Νέα σενάρια περί επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, πυροδοτεί δημοσίευμα της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο κορυφαίες διεθνείς εταιρείες συναλλαγών ξεκίνησαν την Κυριακή δοκιμαστικές ηλεκτρονικές συναλλαγές σε... δραχμή.
 Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ICAP Plc., εταιρεία κολοσσός που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο σύστημα διατραπεζικών νομισματικών συναλλαγών, από χθες εφαρμόζει δοκιμαστικά σύστημα πληρωμών με δραχμές.

«Φτερά» έκαναν οι καταθέσεις τον Οκτώβριο

Από το newsbomb

Απώλειες σχεδόν 4% σημείωσαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον μήνα Οκτώβριο σε ελληνικές τράπεζες, ενώ η πτώση ήταν μικρότερη στις τράπεζες άλλων χωρών που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Δευτέρα.

 Σύμφωνα με αυτά, οι καταθέσεις - εξαιρουμένων της κεντρικής κυβέρνησης και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων - υποχώρησαν στα 182,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο από 189,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ προς τον Λουκά Παπαδήμο Στήριξη από την Ελλάδα ζητά ο Γκρούεφσκι!!!



  Από το protothema
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο, σχετικά με το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ενόψει και του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Δεκέμβριο, ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Γκρούεφσκι στην επιστολή του αυτή επισημαίνει την ανάγκη διεύρυνσης της ΕΕ με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η χώρα του, σημειώνοντας ότι βάση των μεταρρυθμίσεων αυτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τρίτη κατά σειρά χρονιά προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ.

Ψάχνουν «μυστικούς» λογαριασμούς πολιτικών στην Ελβετία!


Από το protothema
 
Αδήλωτους λογαριασμούς που κατέχουν Έλληνες πολιτικοί στο εξωτερικό ψάχνει η Επιτροπή ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, στις 15.11.2011, ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Βαγγέλης Αργύρης, έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με την οποία ζητά κάθε διαθέσιμο στοιχείο «για κατοχή τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό από πολιτικά πρόσωπα, τα οποία τυχόν προέκυψαν από τους ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών».

Έμεινε από καύσιμα η αστυνομία


Από το real.gr


Έγινε και αυτό. Δεν υπάρχουν καύσιμα για να κινηθούν τα περιπολικά και οι μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ καθώς τα πρατήρια του στρατού που προμηθεύουν την αστυνομία «στέγνωσαν» καθώς το υπουργείο Άμυνας φέρεται να οφείλει περίπου 150 χιλιάδες ευρώ στις εταιρείες καυσίμων.

Από χθες το βράδυ έχουν στερέψει οι δεξαμενές στην Λ. Συγγρού ενώ από σήμερα δεν υπάρχουν καύσιμα στα πρατήρια της Αμυγδαλέζας και το Γουδί. Όσοι προλάβουν μπορούν να εξυπηρετηθούν στην Π. Ράλλη αλλά και οι εκεί οι δεξαμενές αδειάζουν.

Παραλία διεκδικεί ο Σημίτης




Από το zougla.gr

Επέκταση του «ησυχαστηρίου» του ορέγεται ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος ως γνωστόν επισκέπτεται πολύ συχνά το εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Η πολυτελής οικία του κ. Σημίτη, ο οποίος βρίσκει καταφύγιο στην περιοχή, απέχει μόλις 6 μέτρα από την ακτή. Περπατώντας κάποιος κατά μήκος της παραλίας θα παρατηρήσει τη συρματένια περίφραξη ενός μεγάλου τμήματος του αιγιαλού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το σπίτι του.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφ. «Πολίτης της Κορινθίας» και την «sfendona.gr» ο πρώην πρωθυπουργός, αυτοπροσώπως, κατέθεσε αναγνωριστική αγωγή την περασμένη εβδομάδα στην Κόρινθο.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΘΑΜΜΕΝΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟ ΚΟΤΥΧΙ

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΑΞΟ 


ΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΜΑΚΗΣ ΝΟΔΑΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ mnodaros


      Το κουφάρι ενός πλοίου τριάντα και πλέον μέτρων που ταξίδευε – όπως λέγεται - στο Ιόνιο επί Τουρκοκρατίας, αποκάλυψε η θαλασσοταραχή των τελευταίων ημερών, στην προστατευόμενη από την διεθνή σύμβαση Ramsar περιοχή της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου στην Ηλεία.

Τα τεράστια κύματα που δημιούργησε ο δυτικός άνεμος, η πτώση της επιφάνειας της θάλασσας και η μεγάλη διάβρωση της ακτής ήταν οι βασικές αιτίες που βγήκε στην επιφάνεια το παλιό ναυάγιο το οποίο εντόπισαν αρχικά οι ψαράδες του τοπικής  ιχθυοτροφικής μονάδας

Δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία των ευρωαγορών το ΧΑ

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Με εναλλαγές προσήμου κινείται τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., που δεν καταφέρνει να παραμείνει στην "τροχιά" των ευρωπαϊκών αγορών και εξανεμίζει κέρδη 1,84%.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραποδίδει του ΓΔ, μία τάση που έγινε εμφανής και την προηγούμενη εβδομάδα, με κέρδη που φτάνουν σήμερα το 5,64% ενώ από τη σύνθεση του τραπεζικού δείκτη ξεχωρίζει η άνοδος της Alpha Bank σε ποσοστό έως 6,58% νωρίτερα.

Μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αθροιστικές απώλειες 7%, αυξάνονται οι πιθανότητες «κάποιας τοπικής ανοδικής αντίδρασης που θα αποφόρτιζε μερικώς το έντονα αρνητικό κλίμα ακολουθώντας το θετικό κλίμα των ξένων αγορών» σχολιάζει στο πρωινό της report η Beta Securities.

«Λόγω των χαμηλών συναλλακτικών όγκων των προηγούμενων ημερών δεν αποκλείεται η διατήρηση του θετικού προσήμου έως το τέλος της ημέρας, καθώς η προσφορά θα μπορούσε να θεωρηθεί ‘ελεγχόμενη’ σε όρους αξίας» σημειώνει η χρηματιστηριακή.

Άνοδο παρουσιάζει τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Από το philenews

Λευκωσία: Άνοδο παρουσιάζει τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το Γενικό Δείκτη Τιμών στις 13:03 να βρίσκεται στις 261,58 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη σε ποσοστό 2,81%.

Την ίδια ώρα, ο Δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 92,61 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 2,44%.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανερχόταν την ίδια ώρα σε 191.859,50 ευρώ.

Οσον αφορά τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, άνοδο καταγράφουν ο δείκτης της Κύριας Αγοράς σε ποσοστό 2,98%, ο δείκτης των Τραπεζών σε ποσοστό 3,07% και ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς σε ποσοστό 0,46%.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού: Στρατηγική και οικονομία

Στρατηγική και οικονομία. Διάλεξη στη Ρόδο 29 Νοεμβρίου 2011, 19:30 Δημοτικό θέατρο.

Δελτίο τύπου: Σπάνια η στρατηγική είναι οικονομική και σπάνια η οικονομία είναι στρατηγική. Αυτή η σπανιότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα δύο γνωστικά αντικείμενα δεν έχουν κοινή τομή. Απλώς σπάνια υπάρχουν ειδικοί και στους δύο τομείς. Η τέχνη της μίας φοβίζει την επιστήμη της άλλης, κι όμως η θεωρία παιγνίων καθώς το απέδειξε ο John Nash είναι ικανή να συνδυάσει και τις δύο και το ίδιο ισχύει και για την θεωρία αγορών, η οποία γενικεύει την προηγούμενη, όταν το πλήθος των παικτών είναι πάρα πολύ μεγάλο.
Ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάζεται και αποδεικνύει την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο, είναι ότι η οικονομία μπορεί να έχει στρατηγικές επιπτώσεις και η στρατηγική να έχει οικονομικές επιπτώσεις. Στις μέρες μας δίνεται μεγάλη έμφαση στην οικονομία λόγω έλλειψης στρατηγικής. Κατά συνέπεια όλοι ψάχνουν λύσεις στον τομέα της οικονομίας, ενώ εκεί βρίσκονται απλώς τα προβλήματα, οι λύσεις ανήκουν στην στρατηγική. Και δίχως αυτήν οι επιπτώσεις θα εμφανιστούν ακόμα σε πιο σοβαρό επίπεδο στην σφαίρα της.