Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ / 06 Νοε. 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ / 06 Νοε. 2011
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ drougos.gr




Η Ρουμανία δεν πρόκειται να Αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο αλλά με Αντάλλαγμα

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου επανέλαβε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βελιγράδι την θέση της χώρας του, ότι δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Η Ρουμανία είναι ένα από τα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ μαζί με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο, και τη Σλοβακία, η οποία δεν έχει αναγνωρίσει τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου.
Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν πιθανή συμμετοχή της Σερβίας στον Πανευρωπαϊκό Αγωγό Πετρελαίου (PEOP) καθώς και στον AGRI, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας στην ευρωπαϊκή αγορά, η οποία περιλαμβάνει ήδη τη Ρουμανία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ουγγαρία.
Συζήτησαν επίσης για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, την κατασκευή των εγκαταστάσεων άντλησης-αποθήκευσης Derdap 3, την συνεργασία για την κατασκευή του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου 7 και τη στρατηγική για τον Δούναβη.
Ένα σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Βλάχων στην ανατολική Σερβία.

ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΝΕΑ/ΚΥΡΙΑΚΗ/6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011.

ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΒΡΑΔΥ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. 6/11/2011.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
ΑΠΟ ΤΟ drougos.gr

*ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΟΥΤΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ.
*13 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΑΣΑΝΤ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ.
*ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΗΣ. ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΣΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΤΩΝ ΕΔ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΣΑΝΤ.
*Η ΙΡΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΝ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΛΗΞΕΙ ΤΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΤΕ 4 ΙΡΑΝΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΙΣΡΑΗΛ…
*ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΟΙ ΗΠΑ Ή ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ.

Σε τελικό στάδιο η γεώτρηση «Όμηρος» στην κυπριακή ΑΟΖ

Από το defence-point.gr

Σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα, η γεώτρηση «Όμηρος» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μπήκε στο τελευταίο της στάδιο, φτάνοντας κοντά στα 3,5 χιλιόμετρα βάθος. Ταυτόχρονα διεξάγονται περαιτέρω διαδικασίες μετρήσεων μέσα από το φρεάτιο.
Για την ολοκλήρωση των διαδικασιών απαιτούνται έντεκα ημέρες περίπου. Επιπλέον, μετά την επίσκεψη Σιμόν Πέρες στη Λευκωσία, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προωθεί τη διαδικασία εξέτασης της Delek από το Ισραήλ, για την απόκτηση του 30% των δικαιωμάτων της Noble Energy στο οικόπεδο «Αφροδίτη».

"Ξεπαγώνει" το "οχυρωματικό" έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξ/πολη!


Aπό το defencenet

Μία πραγματικά καλή είδηση επιτέλους: Θετική αξιολόγηση έλαβε από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας, η νέα περιβαλλοντική μελέτη του αγωγού για το λιμάνι του Μπουργκάς, το οποίο αποτελεί την βάση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη!
Το "εν υπνώσει" σχέδιο που έχει πολεμηθεί από τις κυβερνήσεις Γ.Παπανδρέου και Μ.Μπορίσοφ, τελικά, παρά το γεγονός ότι η βουλγαρική κυβέρνηση, σε απόλυτη συμφωνία με την κυβέρνηση Παπανδρέου (ποιος μπορεί να ξεχάσει την προεκλογική ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη τον Σεπτέμβριο του 2009) έθεταν ανύπαρκτα ζητήματα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, τελικά απέσπασε θετική περιβαλλοντική γνωμοδότηση από τον σχετικό ανεξάρτητο βουλγαρικό φορέα!

"Οι οικογένειες Καραμανλή και Παπανδρέου υπεύθυνες για την καταστροφή της Ελλάδας"

Aπό το newsit

Ταυτόχρονα, αυστραική ΥΠΟΙΚ Μαρία Φέκτερ είπε οτι η ευρωζώνη δεν μπορεί να περιμένει πολύ μέχρι να βρεθεί λύση στην Ελλάδα.
Συνυπεύθυνες για την καταστροφή της Ελλάδας θεωρεί η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ τις οικογένεις Καραμανλή και Παπανδρέου.

Οι άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης Τα 6+1 σημεία – «κλειδιά» για να παραμείνουμε στο ευρώ !

Από το protothema

Την ώρα που οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας κορυφώνονταν, τα φλέγοντα θέματα για τη χώρα παραμένουν ανοικτά και επείγοντα!

Με βάση την ατζέντα  που παρουσίασε στο υπουργικό  συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών  Ευάγγελος Βενιζέλος οι άμεσες, κρίσιμες εκκρεμότητες που έχει η Ελλάδα αφορούν στον «οδικό χάρτη» που πρέπει να καλυφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Συγκεκριμένα:

Συμφωνία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης


Από τη real



Στη συγκρότηση μίας νέας κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές συμφώνησαν Παπανδρέου - Σαμαράς. Την Δευτέρα οι συναντήσεις για τον καθορισμό του νέου πρωθυπουργού και των στελεχών της κυβέρνησης.

10:23 Ολόκληρη η ανακοίνωση της Προεδρίας:
«Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μία νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών.

Αντάρτικο και στον Σίλβιο από βουλευτές του

Από το newsit
Ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα, πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της Τρίτης. Οι βουλευτές του, του κάνουν αντάρτικο.
Επικεφαλής μιας Ιταλίας "υπό την επιτήρηση" της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέρασε το σαββατοκύριακο προσπαθώντας να γεφυρώσει το χάσμα σε μια πλειοψηφία των βουλευτών του που κάνει νερά, πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, η έκβαση των οποίων θα κρίνει την παραμονή του στην εξουσία.
Η κεντροδεξιά πλειοψηφία του Μπερλουσκόνι κρέμεται από μια κλωστή μετά τις άνευ προηγουμένου αποχωρήσεις από το κόμμα του, "Λαός της Ελευθερίας" (PDL).

Ίσως στις 18:00, το αργότερο αύριο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ενόψει, πάμε για κυβέρνηση συνεργασίας

Από το protothema

Αμέσως μόλις εξέλθει του Μεγάρου Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τηλεφώνημα του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός θα ρωτήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί αύριο το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Κατά μία εκδοχή και σήμερα το βράδυ! Προκειμένου με την τήρηση πρακτικών τα οποία ενδέχεται και να δημοσιοποιηθούν τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους.

Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ Δείτε φωτό

Από το newsbomb
Πρωτοσέλιδο (ξανά) οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ Κορυφώνεται η αγωνία για την Ελλάδα

Από το protothema

Την τιμητική της  εξακολουθεί να έχει η Ελλάδα στα  διεθνή Μέσα Ενημέρωσης που μεταδίδουν όλες τις εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο, εστιάζοντας πλέον στη  στάση που θα τηρήσει η Αντιπολίτευση  και δη ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας  Αντώνης Σαμαράς.

Τα περισσότερα  ευρωπαϊκά μέσα κάνουν λόγο για μια  τεταμένη κατάσταση στην Αθήνα και  δίνουν βάση στις δηλώσεις του κυρίου Σαμαρά περί μη συμμετοχής του κόμματός του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας  εφόσον δεν παραιτηθεί ο Γιώργος  Παπανδρέου. Και τονίζουν πως το νέο αυτό πολιτικό «μπρα ντε φερ» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης γρήγορα σκίασε την όποια ανακούφιση ένιωσαν οι οικονομικοί – και πρωτίστως οι πολιτικοί – ταγοί της Ευρώπης από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Παρασκευής που απομάκρυνε το ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης και κυρίως προσφυγής της χώρας σε δημοψήφισμα για την έγκριση ή μη της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Μοιράζουν... την Ελλάδα!!!


Από τη real
Και ξαφνικά η ελληνική γη γέμισε σημαίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Είναι οι φορολογούμενοι πολίτες της υπόλοιπης Ευρώπης που αποδέχτηκαν το κάλεσμα των δημιουργών της ιστοσελίδας claimgreece.com να διεκδικήσουν όποιο κομμάτι ελληνικής γης επιθυμούν, επειδή σήκωσαν στις πλάτες τους τα χρέη της Ελλάδας.

Το σύντομο κείμενο, που συνοδεύεται από χάρτη της χώρας, έχει τίτλο «Διεκδίκησε το κομμάτι σου στην Ελλάδα» (-Claim your piece of Greece) και υπότιτλο  "Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, εσείς το πληρώσατε! Διεκδικήστε το κομμάτι σας πριν το κάνει κάποιος άλλος! - "European Tax Payers, you paid for it! Claim your piece before somebody else does!".

Μια μέρα πιο κοντά στη δραχμή...



ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 
ΑΠΟ ΤΗ real


Κάθε μέρα που περνάει χωρίς να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συναίνεση και τη συμμετοχή τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων, φέρνει την Ελλάδα όλο και πιο κοντά στην έξοδο...

Το τελευταίο ταμπού το οποίο έμενε να σπάσει ήταν το ταμπού της εξόδου μιας χώρας της ευρωζώνης από το κοινό νόμισμα. Στην πραγματικότητα, όλη η πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα στην κρίση ήταν μια πορεία όπου συνεχώς έσπαζαν διάφορα ταμπού.

Επιστολή-σοκ του γερμανικού ομίλου TUI στους ξενοδόχους για πληρωμή σε δραχμές

Από το polispress

Ο γερμανικός τουριστικός όμιλος TUI έχει ζητήσει από τους Έλληνες ξενοδόχους με τους οποίος συνεργάζεται να τους πληρώσει σε ελληνικό νόμισμα, και όχι σε ευρώ, αν η Ελλάδα εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση. Αυτό τουλάχιστον γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild.
«Αν το ευρώ πάψει να είναι το νόμιμο νόμισμα, η TUI θα μπορούσε να πληρώσει με το καινούργιο νόμισμα και η τιμή του συναλλάγματος θα αντιστοιχεί με την τιμή που θα αποφασίσει η κυβέρνηση» σημειώνει η TUI σε επιστολή της προς τους Έλληνες ξενοδόχους, ζητώντας τους, σε αυτή την περίπτωση, να τροποποιήσουν τα συμβόλαια, που έχουν με τον όμιλο.
«Πρέπει να προστατευτούμε από τους κινδύνους ενδεχόμενης αλλαγής. Υπάρχει μια πιθανότητα, περισσότερο από θεωρητική, η Ελλάδα να βγει από το ευρώ» διευκρίνισε στη γερμανική εφημερίδα εκπρόσωπος του ομίλου.

Η Ελλάδα είναι η ισχυρότερη χώρα του κόσμου



Από το polispress.gr

«Αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να εγκρίνουν τα μέτρα και αποχωρήσουν από την ευρωζώνη, αυτό θα είναι game over για το ευρώ, την Ευρώπη και την… εξαγωγική πολιτική της Γερμανίας», αναφέρει άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Money Week, προσεγγίζοντας διαφορετικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Η συντάκτης του άρθρου, Μέριν Σόμερσετ Βεμπ, προειδοποιεί επί της ουσίας τους Ευρωπαίους ότι το ενδιαφέρον τους θα πρέπει να εστιάζεται στο να πειστεί η Ελλάδα να δεχθεί κάποια μέτρα: «Η Ελλάδα είναι πανίσχυρη. Όλος ο κόσμος υποθέτει ότι η Γερμανία έχει τη δύναμη και παρακολουθεί με ενδιαφέρον συνήθως τι είναι διατεθειμένη να δώσει η Γερμανία αντί να προσέξει τι είναι διατεθειμένη η Ελλάδα να δεχθεί»!

Ευρωπαίοι μικροσκοπικοί πολιτικοί «γίγαντες».

  Γράφει ο Κλεισθένης από το ideoxoros
 
Παρακολουθώντας τα όσα ευτράπελα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα σου ‘ρχεται να βάλεις τα κλάματα ή αν είσαι οικονομικά εύρωστος να βάλεις τα γέλια.
Εδώ το παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα σείεται και οι πολιτικοί μας νάνοι διαγκωνίζονται για τις καρέκλες.
Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, την Ευρώπη του «προγραμματισμού, της «μεθοδικότητας» και άλλων κατσαρών τριχών που διατυμπάνιζαν οι ευρωλάγνοι, οι ευρωλιγούρηδες τις τελευταίες δεκαετίες.

Κανένας δεν ασχολήθηκε στην Ελλάδα με την εβδομάδα Ο. Ελύτη!!!

Από το katoci

Η πολιτική επικαιρότητα επισκίασε το νομπελίστα ποιητή!  Είχε τραυματιστεί στα βουνά της Αλβανίας κατά το έπος του '40!
Εβδομάδα Οδυσσέα Ελύτη ήταν αυτή που μόλις τελείωσε, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, αλλά κανείς στην Ελλάδα δεν ασχολήθηκε μαζί του! Η πολιτική επικαιρότητα επισκίασε το νομπελίστα ποιητή! Βλέπετε είναι άλλα τα ενδιαφέροντά μας αυτή την περίοδο. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας και δεν μας μένει καιρός για ποίηση... Εάν και, υπό τέτοιες συνθήκες, είναι απαραίτητη... Με την ευκαιρία να σημειωθεί μια άγνωστη πτυχή της ζωής του Οδυσσέα Ελύτη.
Πολέμησε στα αλβανικά βουνά κατά το έπος του '40, τραυματίστηκε και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.   Είχε πει ο ίδιος σχετικά σε συνέντευξή του το 1956:

Αλβανός υπάλληλος καταγγέλλει πλαστογραφίες κατά των Ελλήνων!

Από το katoci

Η στατιστική αρχή προσπαθεί να αλλοιώσει τα αποτελέσματα της απογραφής!
Σύμφωνα με τον Lorenc Xhafaj, υπάλληλο της στατιστικής αρχής Αλβανίας, ο οποίος έκανε δηλώσεις σε αλβανικά κανάλια, ο προϊστάμενος του Fatmir Memajάλλαξε τις απαντήσεις 160 οικογενειών από τα χωριά Κοσίνα και Κούταλη της Πρεμετής, που είχαν καταγραφεί ως Έλληνες! Και δεν περιορίστηκε μόνο σ' αυτό! Πίεζε ψυχολογικά τους απογραφείς να εμφανίζουν ως, Αλβανούς όσους δήλωναν Έλληνες.
Ακόμη όταν έμαθε ότι μία απογραφέας δήλωσε Ελληνίδα,  την κάλεσε εξηγήσεις στο … αστυνομικό τμήμα.  Είναι φανερό, ότι γίνεται προσπάθεια να αλλοιωθούν τα αποτελέσματα της απογραφής!

Πάτρα και Ολυμπία οδός εντάσσονται στο «Ελ Ντοράντο» των Γερμανών

Από το dete

To νευραλγικό ρόλο της Ελλάδας αλλά και του λιμανιού της Πάτρας, όπως και της Ολυμπίας Οδού καθώς και τη μεγάλη σημασία που έχει η χώρα μας για την ευρωπαϊκή και ιδιαίτερα τη γερμανική οικονομία αποκαλύπτει το σχέδιο που ενέκρινε μόλις πριν από μία εβδομάδα η Κομισιόν για το νέο κεντρικό δίκτυο μεταφορών της Ε.Ε.

Η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου θα απαιτήσει επενδύσεις 31,7 δισ. ευρώ, τα οποία ετοιμάζονται να μοιραστούν, ήδη, οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι της Ευρώπης (γερμανικοί και γαλλικοί κατά κύριο λόγο), αλλά και οι κατά χώρα επιχειρηματικοί όμιλοι που συνεργάζονται μαζί τους.

Πατριδα μου

...γιά όσο ακόμα υπάρχει


Aηδία προ της Αβύσσου...

 
Είναι πραγματικά άξιοι συμπάθειας οι - όπως φαίνεται - ολίγοι εναπομείναντες υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας. Όχι εκείνοι που συντηρούν στο μυαλό τους και δεύτερες σκέψεις του τύπου "μένουμε στο ευρώ όσο αντέχουμε, κι άμα βγούμε βλέπουμε" αλλά όσοι θεωρούν το ευρώ και την Ευρώπη κομμάτι της ύπαρξης της χώρας, του πολιτισμού και της διαχρονικής της πορείας. Που θεωρούν τόσο αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας το ευρώ και την Ευρώπη όσο - ας πούμε και την Πελοπόννησο ή την Κρήτη.

Και κάνουμε αυτήν την αναφορά σε ένα όχι τόσο τεχνοκρατικό αλλά περισσότερο απολογιστικό άρθρο, οπότε θα ξεφύγουμε για λίγο από την επιφυλακτική και λελογισμένη στάση μας απέναντι στα γεγονότα.

Ας γίνουμε σαφείς, όσο μπορούμε. Η ευκαιρία για την Ελλάδα χάθηκε. Το χρονικό παράθυρο μέσα στο οποίο μπορούσε η χώρα να συγκροτήσει εκείνα τα πολιτικά ερείσματα ώστε να έχει ελπίδα να διαμορφώσει προοπτική παραμονής εντός της Ευρωζώνης ξεπεράστηκε. Γιατί;
Η Ιταλία πλέον εντάσσεται στην "ομπρέλα" της επιτήρησης και το κόστος διάσωσής της ή το κόστος αποφυγής της ένταξής της στο μηχανισμό στήριξης, αλλά με την Ελλάδα να εξακολουθεί να παραμένει εντός της Ευρωζώνης υπό τις παρούσες συνθήκες, γίνεται απαγορευτικό για τις χώρες-μέλη.

Green Jobs: Είναι λύση το πρασίνισμα της απασχόλησης;


Του Θεοδώρου Κουτρούκη
Επικ.Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου

Εν μέσω της σαρωτικής ανόδου των ποσοστών ανεργίας -λόγω της ύφεσης- στην Ευρώπη και τη χώρα μας, έχει προταθεί πολλές φορές η αναζήτηση κοιτασμάτων απασχόλησης στον «πράσινο τομέα» δηλ. σε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το σεβασμό του περιβάλλοντος.
Οι επιδράσεις της βιώσιμης ανάπτυξης στην απασχόληση μπορεί να είναι αξιοσημείωτες: σύμφωνα με μια έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ο αριθμός των πράσινων θέσεων εργασίας θα αυξάνεται στο μέλλον, καθώς θα επιτείνεται η μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα και μεγαλύτερης αειφορίας.
Το «πρασίνισμα της οικονομίας» θα επηρεάσει  την απασχόληση με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στους νέους παραγωγικούς τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και τη μετεξέλιξη ορισμένων επαγγελμάτων καθώς θα αποκτούν ολοένα πιο οικολογικό χαρακτήρα οι δεξιότητες, οι μέθοδοι, και τα επαγγελματικά περιγράμματα.

Παραδείγματα αντίστασης

Του Ν.Λυγερού

Σε μια κοινωνία δίχως όραμα, δεν είναι η οικονομία που λείπει στα παιδιά, στο κάτω-κάτω της γραφής ακόμα και η φτώχεια δεν έκανε ποτέ κακό στο λαό μας, αντιθέτως τού έμαθε να αντιστέκεται και στις πιο κρίσιμες στιγμές. Εναντίον στο ναζιστικό στρατό, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Τσεχοσλοβακία παραδόθηκαν αμαχητί αυθημερόν, η Γιουγκοσλαβία υπέκυψε σε 3 μέρες, η Ολλανδία σε 4, το Βέλγιο σε 18, η Γαλλία σε 25. Ενώ η μικρή μας Ελλάδα άντεξε 55 μέρες. Μόνο η Λέρος κράτησε 52 μέρες. Ακόμα και οι εχθροί μας το παραδέχθηκαν. Γιατί λοιπόν τα παιδιά μας πρέπει να ξεχάσουν αυτά τα παραδείγματα αντίστασης; Επειδή η πολιτική δεν μπορεί να αντέξει την αλήθεια; Είναι δυνατόν να περιμένουμε πραγματικά κάτι από τα νέα παιδιά όταν τα εξηγούμε κάθε μέρα ότι ανήκουν σε ένα λαό που δεν έχει τίποτα πια; Δεν είναι ανάγκη να θυμόμαστε μόνο τον Θουκυδίδη που μας εξηγούσε ήδη τότε ότι έχουμε γη και πατρίδα όταν έχουμε πλοία στη θάλασσα για να προσέχουμε τα νησιά και τους δικούς μας. Έχουμε πείσει τα παιδιά μας ότι τα νησιά μας είναι μόνο και μόνο προορισμός διακοπών.

Η αριθμητική του Serre

Του Ν.Λυγερού

Ήταν βράδυ, το βιβλιοπωλείο όμως δεν είχε κλείσει ακόμα. Η μεγάλη πλατεία της Λυών ήταν φωτεινή. Όταν άνοιξαν την πόρτα τον αναγνώρισαν. Τους χαιρέτισε και πήγε κατευθείαν στα ράφια των μαθηματικών. Ήθελε να βρει μια τεχνική αναφορά για να μελετήσει σε βάθος τους τύπους του Ramanujan. Κοίταξε προσεχτικά τα βιβλία της θεωρίας αριθμών. Έψαχνε μια πιο μοντέρνα αντιμετώπιση του θέματος, διότι είχε εντοπίσει τις παραλλαγές στην τυπολογία. Έπιασε τελικά ένα μικρό μαύρο βιβλίο. Ήταν η Αριθμητική του Serre.

* Έτσι έγινε λοιπόν η πρώτη επαφή!

* Μετάλλιο Fields 1954.

* Βραβείο Abel 2003.

* Τότε όμως δεν το είχε πάρει ακόμα.