Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΠΩΛΕΙΤΕ ΚΑΙ Ο HELLAS SAT;

Στις 2 ειδήσεις που θα διαβάσατε στο τέλος του άρθρου μας(από το site http://www.satleo.gr) θα  δείτε την πρόθεση να πουληθεί ο Ελληνικός δορυφόρος στις 39ο   EAST  (HELLAS SAT).
Ο Ελληνικός δορυφόρος είναι κερδοφόρος και μάλιστα η χωρητικότητα του είναι πλήρης με πελάτες δορυφορικές πλατφόρμες από Ουκρανία Ρουμανία και Βουλγαρία.
Ένα μικρό πακέτο από 7 κανάλια(GNET,ERT WORLD,TILE ASTY,902,4E,ΒΟΥΛΗ,ΡΙΚ SAT) έχει και ο ΟΤΕ.
Στον HELLAS SAT έχει πάρει άδεια να εκπέμψει και η νέα δορυφορική πλατφόρμα του ΟΤΕ με τα κανάλια του CONN-X.
Θα διαβάσετε τις νέες σκέψεις τις καινούργιας διοίκησης για ανέβασμα του πακέτου στις 9ο   EAST  για να είναι κοντά με την NOVA.
Μας δημιουργούνται μια σειρά από ερωτήματα.

1)Τι θα γίνει ο Ελληνικός Δορυφόρος; Γιατί αφού είναι γεμάτος και έχει κέρδη (μέρος των οποίων για τις ανάγκες της αναχρηματοδότησης δανείου ύψους 1,5 δισ. ευρώ άντλησε πέρυσι ο ΟΤΕ) δεν αυξάνετε η χωρητικότητα του με νέο δορυφόρο;
2)Γιατί η νέα διοίκηση δεν ακολουθεί το παράδειγμα της Ρουμανικής DOLCE που είναι ιδιοκτησίας του ΟΤΕ;
3)Όταν οι Τούρκοι έχουν 2 δορυφόρους με το σύνολο σχεδόν τον καναλιών τους ελεύθερα εμείς κάνουμε σκέψεις να μείνουμε χωρίς δορυφόρο;
4)Γιατί ο ΟΤΕ δεν ακολουθεί το παράδειγμα των Γερμανών που έχουν ένα κάρο κανάλια ελεύθερα στους 2 μεγαλύτερους Ευρωπαϊκούς δορυφόρους(HOTBIRD-ASTRA);
5)H μεταφορά σε άλλο δορυφόρο απαιτεί ενοίκιο 5.000.000 €.
Για το ενοίκιο σας υπενθυμίζουμε ότι ο ΟΤΕ εγκατέλειψε πριν λίγα χρόνια τον ποιο εμπορικό δορυφόρο τον HOTBRID.
6)Θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία ο Ελληνικός δορυφόρος να μην έχει πελάτη των ιδιοκτήτη του!!!
7)Η δικαιολογία ότι θα είναι δίπλα στην NOVA(με την οποία το CONN-X είναι στα δικαστήρια για τα ελεύθερα Πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια) δεν ευσταθεί διότι το πιάτο της NOVA είναι μικρό και δεν επαρκεί για να πιάσει και άλλον δορυφόρο.
Άρα θέλει αλλαγή πιάτου(από τεχνικό) και κόστος φυσικά.
Γιατί το κόστος αυτό να γίνει για ξένο και όχι για ελληνικό δορυφόρο;

Τελειώνοντας θέλουμε να λάβετε υπ’όψιν σας και τις άλλες ανάγκες της Ελλάδας που καλύπτει ο δορυφόρος(στρατιωτικές,τηλεπικοινωνιακές,internet)
O Ελληνικός δορυφόρος πρέπει να στηριχθεί για εθνικούς λόγους να αναπτυχθεί και να εμπλουτισθεί με μπουκέτα και υπηρεσίες από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Είναι ένα πολύτιμο  όπλο στα χέρια μας  φτάνει να το δουλέψουμε όπως πρέπει.

Σας παραθέτουμε τις 2 ειδήσεις:
ΕΙΔΗΣΗ 1
Την πώληση της εταιρείας Hellas Sat που διαχειρίζεται τον ελληνικό δορυφόρο Hellas Sat 2 εξετάζει εκ νέου ο ΟΤΕ. Η θέση της διοίκησης είναι πως η δραστηριότητα αυτή δεν είναι από τις κύριες της επιχείρησης, ενώ το όλο θέμα τοποθετείται στο πλαίσιο της αναζήτησης τρόπων για τη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων του Οργανισμού. Βάσει των εκτιμήσεων της αγοράς, το τίμημα που μπορεί να πετύχει ο ΟΤΕ από την πώληση της Hellas Sat κινείται στην περιοχή των 140 εκατ. ευρώ (επτά με οχτώ φορές τα EBITDA - κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων). Πιθανοί αγοραστές θα μπορούσε να είναι οι μεγάλοι δορυφορικοί οργανισμοί (Intelsat, Eutelsat και Astra) καθώς και επενδυτικά κεφάλαια. H Hellas Sat θεωρείται πετυχημένη θυγατρική παρά τη δύσκολη προϊστορία που κουβαλά ο μοναδικός ελληνικός δορυφόρος. (Ναυτεμπορική)
ΕΙΔΗΣΗ 2
Ακυρώνει ο ΟΤΕ τον Ηellas Sat. Ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη κινδυνεύει να μην έχει πελάτη τον... ιδιοκτήτη του. Αντίθετα, ο ΟΤΕ προτίθεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της υπηρεσίας δορυφορικής τηλεόρασης μέσω δορυφόρου του οργανισμού Εutelsat.
Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΤΕ όπου προτάθηκε η λειτουργία της δορυφορικής τηλεόρασης να γίνει, αντί στις 39 μοίρες που βρίσκεται ο ΗellasSat, στις 9 μοίρες. Πλάι δηλαδή στις 13 μοίρες που βρίσκεται η μετάδοση της Νova. Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, η οποία αναμένεται να μετουσιωθεί σε εισήγηση προς το Δ.Σ. του οργανισμού, η οποία θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της 14ης Ιουλίου, μια τέτοια μετάδοση θα επιτρέψει να αποσπάσει πιο εύκολα πελάτες από τη Nova. Επιπλέον δεν θ’ απαιτηθεί η στροφή των κεραιών της Nova στις 39 μοίρες που βρίσκεται ο Ηellas Sat.
Σύμφωνα με μερίδα στελεχών του ΟΤΕ, μια τέτοια απόφαση ουσιαστικά ακυρώνει το μέλλον.... (Καθημερινή)
του Hellas Sat, η ζωή του οποίου λήγει το 2017. Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει ν’ ανακαταλάβει τη σχετική θέση στο Διάστημα που έχει εκχωρηθεί στη χώρα μας από τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών (ITU). Η πλευρά μάλιστα των πολέμιων της κατάργησης του Hellas Sat αναφέρει ότι ενώ η Τουρκία επεκτείνεται διαρκώς στο Διάστημα, η ελληνική πλευρά υποχωρεί.
Την πρόθεση της διοίκησης του ΟΤΕ ν’ απεμπλακεί από τον Ηellas Sat επιβεβαιώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού κ. Μιχ. Τσαμάζ. Ο ίδιος ανέφερε στην «Κ» ότι οι δορυφορικές δραστηριότητες βρίσκονται εκτός του πυρήνα της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ΟΤΕ. Ο ίδιος ακόμη ανέφερε ότι ο Ηellas Sat δεν διαθέτει πλέον ελεύθερους αναμεταδότες -είναι υπερπλήρης- κι επομένως για τη μετάδοση της δορυφορικής τηλεόρασης του ΟΤΕ θ’ απαιτούνταν η «έξωση» κάποιου άλλου πελάτη.
Ο πιο αποφασιστικός όμως παράγοντας που καθοδηγεί τις αποφάσεις είναι η απουσία ρευστότητας. Ο Ηellas Sat, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο ξεκίνημά του, κατάφερε σύντομα να καλύψει τη χωρητικότητά του, να βοηθήσει ουσιαστικά τη Romtelecom στη Ρουμανία κι επιπλέον ν’ αποκτήσει μια σειρά πελατών εκτός ΟΤΕ. Ο ίδιος έχει δημιουργήσει στην τελευταία εξαετία διαθέσιμα ύψους 60 εκατ. ευρώ ενώ κάθε χρόνο προσθέτει τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ στο ταμείο της εταιρείας που τον διαχειρίζεται, αφού η λειτουργική κερδοφορία του ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ. Ως συνέπεια, η συνέχιση της ζωής του δορυφόρου πέραν του 2017 μπορεί να γίνει χωρίς νέα εκταμίευση κεφαλαίων από τον ΟΤΕ, καθώς η Hellas Sat Consortium μπορεί να καλύψει μόνη της τη νέα επένδυση. Τα διαθέσιμα όμως των θυγατρικών του ΟΤΕ αποκτούν κρίσιμο ρόλο για τη μητρική εταιρεία καθώς περιορίζεται η ρευστότητα. Μέχρι το 2013 ο ΟΤΕ πρέπει ν’ αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ένας στόχος δύσκολα επιτεύξιμος, ειδικά αν συνεχιστεί η παρατηρούμενη κάμψη των ταμειακών ροών του οργανισμού. Πέρυσι ο ΟΤΕ για τις ανάγκες της αναχρηματοδότησης δανείου ύψους 1,5 δισ. ευρώ άντλησε μέρος της ρευστότητας των θυγατρικών εταιρειών του, μεταξύ των οποίων και η Hellas Sat.
Προφανώς τις τελικές αποφάσεις η διοίκηση του ΟΤΕ θα τις λάβει κατόπιν υποδείξεων της Deutsche Telekom. Στον ΟΤΕ λέγεται ότι η γερμανική πλευρά τηρεί ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές -ίσως επειδή ο Ηellas Sat συνιστά πρωτοβουλία του ελληνικού και κυπριακού Δημοσίου- αλλά πολλοί θεωρούν ότι στη διοίκηση του ΟΤΕ δεν θα λαμβανόταν μια τέτοια απόφαση αν η Deutsche Telekom προηγουμένως δεν είχε κλείσει το μάτι της...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου